Radio 2

Oost-Vlaams wereldrecord: grootste ballondinosaurus ter wereld is van man uit Maldegem

Gijs De Smedt heeft een wereldrecord beet: hij maakte – met wat hulp – een dinosaurus met maar liefst 40.000 ballonnen. Het opzet was een hele dierenwereld in ballonnen creëren, en het wereldrecord was de kers op de taart. De opdracht kwam van het winkelcentrum Metropol in Istanbul: maak een mooie ballonnenwereld, waar de mensen blij van worden. Het is bedoeld als lichtpuntje in de zware coronacrisis. 

Gijs De Smedt is geboren en getogen Dendermondenaar, en woont sinds een paar maanden in Maldegem. Hij is professioneel ballonsmid en kreeg daarom de uitnodiging van het shoppingcentrum in Istanbul om een hele dierenwereld te creëren met ballonnen. Samen met 13 anderen uit verschillende landen heeft hij die gemaakt met maar liefst 150.000 ballonnen. 

“Je kan door het dierenpark lopen: van de noordpool over de jungle, tot een safaripark. Maar het grootste deel was de Jurassic World met dino’s. En daarvoor maakten we de grootste ballondino ter wereld”, zegt Gijs bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Gijs begon als een clown die figuurtjes maakte met ballonnen, maar hij ontdekte dat er een wereld bestond van ballondecoratie en werd professioneel ballonsmid. Hij maakt ballonsculpturen in opdracht van evenementen en bedrijven, naast zijn werk in de horeca. Maar door de coronacrisis is hij grotendeels technisch werkloos, dus had hij tijd om in te gaan op de uitnodiging van het shoppingcenter in Istanbul. 

22 Umpa Lumpa’s hielpen mee om de ballonnen op te blazen

Gijs De Smedt, ballonsmid

“Met 14 ballonsmeden hebben we 9 nachten lang gewerkt. Het was te moeilijk om te werken als het winkelcentrum open was. De ballonnen hebben we natuurlijk niet met de mond opgeblazen, we hebben daar machines voor. En we kregen hulp van 22 plaatselijke studenten, die we onze Umpa Lumpa’s noemden, naar de helpers van Willy Wonka."

Vorige week werden de ballonsmeden gecontacteerd door het Guinness Book of World Records, want de dino blijkt dus de grootste te zijn in zijn soort. “We hebben dus wel degelijk ons wereldrecord te pakken”, zegt De Smedt trots.

Radio 2
kasto80

Meest gelezen