Jonas Roosens

De "schup" kan in de grond: Vlaamse regering zet handtekening onder vergunning voor Oosterweel

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft een omgevingsvergunning voor de Oosterweelverbinding afgeleverd. Dat is het project dat de Antwerpse ring rond maakt. Er zijn al heel wat voorbereidende werkzaamheden opgestart, maar vanaf volgend voorjaar kan de bouw echt starten. 

De Oosterweelverbinding is het project dat de Antwerpse ring rond maakt. Daarvoor komt er een derde tunnel onder de Schelde, maar er worden ook delen van de ring overkapt zodat er bovengronds meer ruimte vrijkomt voor groen en wijken met elkaar verbonden worden.

Het idee voor een duurzame oplossing voor de fileproblemen rond Antwerpen werd 24 jaar geleden al gelanceerd door toenmalig provinciegouverneur Camille Paulus.

"Het project dat vandaag vergund wordt is niet het project waar men 24 jaar geleden aan dacht. Met dank aan burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland, de Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de intendant is de Oosterweelverbinding deel geworden van een grootschalig leefbaarheidproject en dat is een goede zaak", zegt Vlaams minister Demir.

"De meningen verschilden. Maar over één ding was eigenlijk iedereen het altijd eens: de bereikbaarheid en de leefbaarheid van Vlaanderen zijn van gigantisch belang voor de welvaart en het welzijn van de Vlamingen.”

"Mijlpaal voor onze regio"

Met het afleveren van de omgevingsvergunning aan bouwheer Lantis kan volgens minister Demir de "schup in de grond" voor het grootste infrastructuurproject dat Vlaanderen ooit heeft gekend.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) schuwt de grote woorden niet. Hij spreekt van een "historische dag voor Vlaanderen als economisch knooppunt in Europa". Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) heeft het eveneens over een "mijlpaal voor onze regio". 

Kostprijs van het project is zo'n 5 miljard euro. Als alles volgens plan verloopt, zou de Oosterweelverbinding in 2030 klaar moeten zijn. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen