Generatie Rookvrij

Oudenaarde binnenkort rookvrij: “Roken in het bijzijn van kinderen moet een uitzondering worden”

Oudenaarde wil een rookvrije stad worden, en gaat het roken daarom afraden op en naast speel- en sportterreinen. De stad wil niet meer dat spelende en sportende kinderen rokers in de buurt zien. Want ‘zien roken, doet roken’ zeggen ze. Daarom komen er aan de sport- en speelterreinen borden die afraden om daar te roken. 

Roken is ongezond, en Oudenaarde wil zijn kinderen en jongeren gezond houden door het roken van hun ouders en begeleiders af te raden. Daarvoor komen er borden aan speel- en sporttereinen die de mensen erop wijzen dat daar niet mag gerookt worden. Buiten het zicht van de kinderen komen er dan wel rookzones, voor mensen die het roken echt niet kunnen laten. Al 25 Oost-Vlaamse steden en gemeenten hebben contact genomen met Generatie Rookvrij, de organisatie die wil voorkomen dat de jonge generaties beginnen te roken. Een aantal onder hen heeft ook de daad bij het woord gevoegd, waaronder nu dus ook Oudenaarde.

Rokers moeten de uitzondering zijn en mogen geviseerd worden

Peter Simoens, schepen in Oudenaarde

Volgende maand komen aan de speeltuinen bordjes om het roken te ontraden, en ook sportclubs zullen zich inzetten om rookvrij te worden. “Het is een positieve manier om mensen aan te sporen niet meer te roken", zegt schepen Peter Simoens. "We willen het roken niet verbieden en sancties opleggen. Wie het roken écht niet kan laten, kan bijvoorbeeld wel terecht in een rookzone vlakbij, maar wel buiten het zich van de kinderen. Aan de sportterreinen zal dat bijvoorbeeld zijn in een rookzone bij de cafetaria. We willen van rokers een uitzondering maken, die geviseerd kunnen worden. De mensen zouden op de duur moeten zeggen: ‘Er is daar iemand die een sigaret opsteekt, dat kan toch niet!’. Wij willen de mentaliteit creëren dat mensen hun sigaret uitdoen, of er geen opsteken, zodra ze een speel- of sportterrein benaderen.”

kasto80

Meest gelezen