Plaatsen in Limburgse vluchthuizen worden schaars

In Limburg zijn er sinds de uitbraak van de coronacrisis minder plaatsen beschikbaar in de Limburgse opvanghuizen voor familiaal geweld. Ook in andere provincies stelt zich dat probleem.

Op elkaars lip zitten tijdens een lockdown is niet zo eenvoudig. Bij sommigen leidt dat tot een korter lontje en dan is geweld niet ver weg. De vluchthuizen voor slachtoffers van geweld in het gezin zaten erg vol tijdens de eerste lockdown en dat is nu niet anders. “Daarnaast moeten we nog rekening houden met de coronamaatregelen en de veiligheid daaromtrent”, vertelt Kris Vanderhoydonck van CAW Limburg.

Extra capaciteit

Er is nog steeds plaats voor vrouwen en hun kinderen die op de vlucht zijn voor hun gewelddadige partner. “Het is niet zo dat er geen plaats is, maar als die tendens zich aanhoudt, geraken we wel in de problemen”, zegt Vanderhoydonck. “Dan is het belangrijk dat er extra capaciteit gevonden wordt. Met de betrokken ministers moeten we dat dan organiseren.” Ook in andere provincies is er bijna een plaatsgebrek. De vluchthuizen van CAW werken samen en kunnen slachtoffers desnoods in andere provincies onderbrengen als daar meer plek zou zijn.

Slachtoffers van familiaal geweld kunnen bellen naar de gratis hulplijn 1712.

Meest gelezen