AFP or licensors

Premier De Croo raadt skivakanties af, sector begrijpt bezorgdheid: "Geen moment voor après-ski, maar sport kan veilig"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) raadt skivakanties af. "U moet geen viroloog zijn om te weten dat die een zeer groot risico zijn", klinkt het. De sector begrijpt de bezorgdheid van de premier, maar onderlijnt dat skiën veilig kan. "Door het materiaal alleen al hou je sowieso anderhalve meter afstand", zegt Christophe Coppens van Sneeuwsport Vlaanderen aan VRT NWS. En dan nog blijft het de vraag of er deze winter veel skigebieden gaan openen.

De Croo raadt wintersportvakanties tijdens de komende kerstvakantie af. De reden is simpel: de premier wil geen herhaling van wat er begin dit jaar gebeurde na de krokusvakantie. Het coronavirus verspreidde zich toen sterk in Europa, nadat veel skiërs het virus mee naar huis namen. Zoals uitgebreid gereconstrueerd door "Pano" in mei.

"De wintersport is buiten, maar een groot deel gebeurt toch binnen", zegt premier De Croo vandaag. "Reizen zijn zeer sterk afgeraden binnen Europa en dat geldt ook met betrekking tot wintersport. U moet geen viroloog zijn om te weten dat wintersportvakanties een zeer groot risico zijn en ik zou het iedereen ten stelligste willen afraden. Je moet geen geschiedkundige zijn om te weten waar in de eerste golf de verspreiding van het virus vandaan is gekomen."

Lees verder onder de video met premier De Croo:

Videospeler inladen...

De sector begrijpt de bezorgdheid van de premier, maar onderlijnt dat skiën en snowboarden volgens hen perfect veilig kan verlopen. "Door het materiaal alleen al hou je anderhalve meter afstand van elkaar", zegt Christophe Coppens van Sneeuwsport Vlaanderen, de Vlaamse ski- en snowboardfederatie aan VRT NWS. 

De skigebieden gaan er alles aan doen om de afstand te bewaren aan de skiliften en de horeca zal op de meeste plaatsen dicht zijn

Christophe Coppens van Sneeuwsport Vlaanderen

Hetzelfde horen we bij touroperator Reizen Lauwers/Ski Friends. "Het kan veilig verlopen, want het is vooral een buitensport", zegt Peggy Lauwers aan VRT NWS. "Bij het skiën of snowboarden draag je handschoenen, een helm, een sjaal..." De coronamaatregelen hebben volgens haar grote gevolgen voor de reissector. "De boekingen voor de skivakanties liepen goed tot de tweede lockdown. We zitten nu aan 40 procent van het normale aantal boekingen."

Lees verder onder de video met Peggy Lauwers:

Videospeler inladen...

Coppens benadrukt dat hij het virus niet wil minimaliseren, "maar we zien er geen graten in om in je eigen bubbel naar het buitenland te reizen en daar in je eigen bubbel te genieten van de buitenlucht". "De skigebieden gaan er alles aan doen om de afstand bewaren aan de skiliften en de horeca zal op de meeste plaatsen dicht zijn", zegt hij. "Het is niet het moment voor après-ski, maar de sport zelf kan veilig."

Gaan skigebieden wel open zijn?

Aktief Ski, een touroperator die skireizen aanbiedt, wijst erop dat het momenteel erg stil blijft bij de skigebieden zelf. "We hebben nog geen protocollen ontvangen van hoe ze het precies gaan aanpakken", legt Adriaan De Ceuster van Aktief Ski uit aan VRT NWS. "Hoeveel personen mogen in een gondel plaatsnemen? Hoe gaat men dat organiseren met de wachtrijen om op anderhalve meter van elkaar te gaan staan?"

We weten dat de skigebieden waar wij mee samenwerken wel gaan opendoen, maar we weten nog niet wanneer

Peggy Lauwers van Reizen Lauwers

Het is ook voor veel skigebieden nog niet duidelijk of en wanneer ze open zullen gaan. Voor De Ceuster begint de tijd te dringen, want de meeste reizen moet een maand voor vertrek betaald worden. Over een maand is het al kerstvakantie. "We zeggen tegen de klanten dat ze hun geld terugkrijgen als de skigebieden niet kunnen opengaan, maar we zitten momenteel wat vast."

Ook bij Reizen Lauwers is het nog afwachten. "We weten heel weinig", zegt Peggy Lauwers. "We weten dat de skigebieden waar wij mee samenwerken wel gaan opendoen, maar we weten nog niet wanneer." In Oostenrijk bijvoorbeeld was het skiseizoen normaal gezien al begonnen, maar door de snel stijgende coronacijfers in het land is de opening van de skipistes er zeker tot in december uitgesteld. En ook dan is het afwachten of er effectief pistes zullen opengaan.

Dit is de situatie momenteel:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal": "De epidemie is begonnen met de skivakanties":

Videospeler inladen...

Meest gelezen