Proces over aanslagen op kantoren Charlie Hebdo wordt maandag in Parijs hervat

Het proces over de aanslagen op de kantoren van Charlie Hebdo, in januari 2015 in Parijs, wordt maandag in Parijs hervat na een onderbreking van drie weken. Het proces had eigenlijk afgelopen maandag al moeten hernemen, maar er kwam opnieuw een opschorting omdat een van de voornaamste beschuldigden, Ali Riza Polat, nog altijd COVID-symptomen vertoonde.

Riza Polat wordt verdacht van medeplichtigheid aan terreurmisdrijven. Hij werd op 31 oktober positief bevonden op het coronavirus. Twee andere beschuldigden, Saïd Makhlouf en Metin Karasular, testten ook positief op COVID-19, maar vertoonden maandag geen symptomen meer. In het geval van Polat bleek toen echter uit een expertise dat "de spijsverteringsproblemen die hij vertoonde niet verenigbaar zijn met zijn aanwezigheid in de rechtszaal".

Donderdag werd hij opnieuw door een arts onderzocht. Die concludeerde dat de gezondheidstoestand van Polat hem nog altijd niet in staat stelt om op de hoorzitting te verschijnen, maar een deelname per videoconferentie is wel mogelijk, klonk het. 

"Als gevolg hiervan zullen de hoorzittingen op maandag 23 november om 9.30 uur worden hervat", liet de voorzitter van het assisenhof in Parijs weten.

Veertien beschuldigden, van wie drie bij verstek, worden sinds 2 september berecht voor de logistieke steun die ze gegeven zouden hebben aan de daders van de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, op een politieagente in Montrouge en op de supermarkt Hyper Cacher in Vincennes. Drie van hen gaven verstek. Bij de terreuraanslagen vielen zeventien doden.

Meest gelezen