Professor Pierre Van Damme: "Eind dit jaar of begin volgend jaar groen licht voor eerste coronavaccins"

De eerste coronavaccins kunnen eind dit jaar of begin volgend jaar al groen licht krijgen om gebruikt te worden. Dat zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen), die samen met een speciale taskforce het Belgische vaccinatieprogramma moet voorbereiden. “De zaak gaat goed vooruit”, zegt Van Damme nadat EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat de eerste vaccins mogelijk al in december een voorwaardelijke vergunning kunnen krijgen.

Terwijl we nog maar net over de huizenhoge piek van de tweede virusgolf zijn, schijnt er licht aan het einde van de lange coronatunnel: de eerste vaccins zitten er stilaan aan te komen, waarschijnlijk begin volgend jaar. 

Nadat vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Moderna, na uitvoerig testen, met berichten zijn gekomen dat hun vaccins voor 95 procent effect hebben, moet nu de volgende horde genomen worden: de goedkeuring van de vaccins door de autoriteiten. 

Ook daar wordt vaart gemaakt. De eerste coronavaccins krijgen mogelijk al volgende maand een Europese voorwaardelijke marktvergunning, de eerste stap om een vaccin op de markt te mogen brengen. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een video-overleg met de Europese leiders over de aanpak van de coronapandemie.

Kwaliteitscontrole

“Dat betekent dat de zaak goed vooruitgaat”, zegt professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de universiteit van Antwerpen. “We kunnen verwachten dat de regelgevende autoriteiten groen licht gaan kunnen geven eind dit jaar of misschien begin volgend jaar en dat dan de eerste vaccins uitgerold kunnen worden in Europa.”

Het zal 2021 zijn als de eerste mensen gevaccineerd kunnen worden, “want we moeten realistisch zijn”, zegt professor Van Damme. De eerste leveringen van vaccins moeten namelijk nog goed getest worden op kwaliteit, zoals gebruikelijk is. In België is dat de verantwoordelijkheid van gezondheidsinstituut Sciensano. Na die controle komt er pas een definitief advies waardoor de vaccinatieprogramma’s opgestart kunnen worden.

Huiswerk

Tegen dan hebben de verschillende EU-lidstaten belangrijk huiswerk meegekregen: elk hun vaccinatieprogramma opstellen. Professor Van Damme zit in ons land in de taskforce die dat moet voorbereiden. 

Dat team zal volgens Van Damme elke kostbare minuut gebruiken wat er allemaal moet gebeuren om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met inenten. 

Zo moet er gekeken worden hoe de vaccins opgeslagen kunnen worden, verdeeld, hoe de vaccinatie an sich moet gebeuren en hoe bijgehouden zal worden wie wanneer gevaccineerd is, met het oog op een tweede prik. 

“Er zijn heel wat taken waar we adviezen over zullen moeten geven”, aldus Van Damme. Dat alles zal de komende tijd in detail worden uitgeschreven in draaiboeken, zodat we er klaar voor zijn als de vaccins er zijn.

Beluister hier het volledige gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen