Rob Engelaar Fotografie

In Frankrijk kan je een coronasneltest halen bij de apotheek: "Binnen het kwartier resultaat"

Frankrijk zet massaal in op sneltesten in de strijd tegen het coronavirus. In ons land staat de snelteststrategie nog in zijn kinderschoenen. Onze Frankrijkreporter Steven Decraene is ter plaatse en onderzoekt hoe onze zuiderburen te werk gaan: "De test is net zoals een zwangerschapstest, twee streepjes betekent positief." De Franse overheid betaalt de test volledig terug.

Net als bij ons kan je in Frankrijk een klassieke PCR-test laten afnemen - je weet wel, die met het wattenstaafje in de neus. Maar omdat het 24 tot 72 uur duurt voordat de resultaten van die test bekend zijn en de Franse laboratoria overbevraagd werden, heeft Frankrijk enkele weken geleden een grootschalig sneltestsysteem op poten gezet.

"Dat betekent dat mensen sinds een paar weken bijvoorbeeld naar de apotheek kunnen gaan om daar een sneltest aan te vragen", vertelt Frankrijkreporter Steven Decraene in "De Ochtend" op Radio 1. “Je stapt gewoon binnen. Het enige wat je nodig hebt is je kaart van de Franse sociale zekerheid. De test is net zoals een zwangerschapstest: hij werkt met twee streepjes. Een streepje betekent dat de test goed uitgevoerd is, twee streepjes wil zeggen positief. Je moet een kwartiertje wachten en dan zie je of het tweede streepje er komt of niet."

Sneltesten in Parijs: bekijk hier de reportage van onze reporter Steven Decraene (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Alles samen kost een test de Franse staat 26 euro. Er wordt nu al gesproken van kosten die zullen oplopen tot 2 miljard euro

Steven Decraene, Frankrijkreporter

Sneltesten minder betrouwbaar

Het grote verschil met een klassieke PCR-test is dus dat je met een sneltest al na vijftien minuten het resultaat kent. Maar is de test even betrouwbaar? Decraene legde de vraag voor aan Franse apothekers en virologen. "Test iemand positief met een sneltest, dan is het resultaat in 99 procent van de gevallen juist. Test je negatief, dan is het resultaat maar in 80% procent van de gevallen betrouwbaar."

Een sneltest wordt in Frankrijk dan ook vooral ingezet bij mensen die twijfelen. Mensen die naar het werk gaan en denken 'ik heb een collega die besmet is' of 'ik heb een laagrisico contact gehad', kunnen langsgaan bij de apotheek en zo wat meer zekerheid krijgen.

Woonzorgcentra

"Ze spreken er hier in Frankrijk ook over om bijvoorbeeld het zorgpersoneel in woonzorgcentra elke week te onderwerpen aan sneltesten", vertelt Decraene. "Het gebeurt sneller en het kan eenvoudiger dan met PCR-testen. Het is dus een aanvulling op de strategie hier in Frankrijk ‘tester, isoler et proteger’ heet, dat wil zeggen ‘testen, positieve gevallen isoleren en daardoor de hele bevolking beter te beschermen'.

In België laat een grootschalige snelteststrategie voorlopig nog op zich wachten. Vandaag laat het Agentschap Zorg en Gezondheid wel weten dat het de komende maand 50 sneltesten aan elk Vlaams woonzorgcentrum zal bezorgen. Voorlopig moeten sneltesten wel nog steeds gedubbelcheckt worden met een klassieke PCR-test. "Begin december zullen de resultaten van de sneltesten en van de PCR-testen ook door Sciensano verzameld worden, zodat er een evaluatie gemaakt kan worden van de betrouwbaarheid van de sneltesten in vergelijking met de PCR-testen", klinkt het.

Hap uit het Frans overheidsbudget

Wie in Frankrijk een sneltest laat afnemen, betaalt daar niets voor. "De Franse staat betaalt de test voor de burger, omdat iedereen een gelijke kans moet hebben om een sneltest te ondergaan", legt Decraene uit. De kosten voor de overheid lopen dan ook hoog op. "Alles samen kost een test de Franse staat 26 euro. Er wordt nu al gesproken van kosten die zullen oplopen tot 2 miljard euro."

Sneltesten ook bij ons? Bekijk hier wat viroloog Marc Van Ranst daarover zei in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek in De Ochtend op Radio 1 met Steven Decraene over de sneltesten in Frankrijk.

Sneltestbus

Meest gelezen