Rob Engelaar Fotografie

Sneltesten verdeeld over Vlaamse woonzorgcentra, voor elk centrum 50 testen

Elk woonzorgcentrum in Vlaanderen zal de komende maand 50 sneltesten krijgen om bewoners te testen op het coronavirus. Het is bedoeling dat de woonzorgcentra zo sneller een mogelijke uitbraak kunnen voorkomen. "De leveringen gebeuren samen met al geplande leveringen van mondmaskers, we zullen niet prioriteren per centrum of regio", klinkt het.

"Vanaf maandag 23 november zullen de eerste sneltesten verdeeld worden" zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Merkt een woonzorgcentrum bij een bewoner symptomen, dan kan meteen een sneltest afgenomen worden. Bij een positief resultaat kan het woonzorgcentrum dan ook meteen de gepaste maatregelen nemen." 

De resultaten van de afgenomen sneltesten moeten voorlopig wel nog steeds gedubbelcheckt worden met een klassieke en meer betrouwbare PCR-test. "Begin december zullen de resultaten van de sneltesten en van de PCR-testen ook door Sciensano verzameld worden, zodat er een evaluatie gemaakt kan worden van de betrouwbaarheid van de sneltesten in vergelijking met de PCR-testen."

Meest gelezen