Wijze raad voor Sinterklaas: "Bestel nú je speelgoed of het is te laat"

De fysieke speelgoedwinkels zijn dicht, dus moet Sinterklaas zijn speelgoed nu online of telefonisch bestellen. "De speelgoedsector is hier niet op voorzien," zegt Sven Pichal daarover in "De markt" op Eén. "In de drukste weken van het jaar moeten zij 100 procent op afstand verkopen." Als de Sint dit weekend of begin volgende week niet bestelt, bestaat de kans dat hij zijn pakjes niet meer thuis geleverd krijgt voor het sinterklaasweekend.

Speelgoed is niet-essentieel volgens de coronamaatregelen van de regering. De speelgoedwinkels moeten dus dicht blijven. Hierdoor kan Sinterklaas zijn speelgoed alleen maar online of telefonisch bestellen. Hij kan het laten leveren of afhalen aan de winkel, maar de winkel binnengaan mag hij niet. Daarbovenop komt dat het najaar traditioneel al een drukke periode is voor webshops en pakjesdiensten, zeker sinds de komst van Black Friday en Cyber Monday. Die koopjesdagen vallen dit jaar op vrijdag 27 november en maandag 30 november.

Bekijk hier een bijhorend gesprek in "De markt" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Druk, drukker, drukst

Grote speelgoedketens raden Sinterklaas aan om op zeker te spelen en ten laatste dit weekend of begin volgende week te bestellen. “Als je kind de sinterklaasbrief al klaar heeft, dan zou ik hem nu versturen”, zegt Dreamland-woordvoerder Dieter Struye, “Anders wordt het speelgoed misschien pas geleverd na 6 december”. 

Dreamland raadt Sinterklaas ook aan om zijn bestellingen zelf af te halen. “Het vervoer tussen onze filialen hebben we zelf in de hand, en in onze winkels is de stock aanwezig. Als hij kiest voor een thuislevering via onze partner Bpost lopen de wachttijden soms op tot 10 dagen of zelfs 2 weken.” 

Ook speelgoed- en seizoenswinkel Fun raadt Sinterklaas aan nog dit weekend te bestellen. "Als hij deze week nog bestelt, kunnen we de levering nog garanderen in november of de eerste dagen van december.”

Bpost: "Klein percentage niet meer thuis geleverd"

Bpost wijst erop dat die leveringstermijn niet enkel en alleen oploopt omdat het bij hen druk is. “Zo’n leveringstermijn van 2 weken is zeker niet het gemiddelde. En daarin zit ook de tijd die een keten als Dreamland zelf nodig heeft om de bestellingen van Sinterklaas te verwerken,” zegt Bpost-woordvoerder Veerle Van Mierlo. 

“90 procent van onze pakjes wordt nog altijd dezelfde dag behandeld in ons sorteercentrum en de dag erop uitgereikt.” Bpost heeft sinds de vorige lockdown 800 extra medewerkers in dienst genomen. “Daar komen deze eindejaarsperiode nog 2.700 tijdelijke krachten bij." Toch heeft Bpost gisteren laten weten dat het een klein percentage pakketten niet thuis geleverd zal kunnen krijgen en verwijst het mensen naar afhaalpunten.

“We hebben 2.500 punten waar Sinterklaas vaak ook ’s avonds en in het weekend zijn pakketjes kan gaan afhalen: postkantoren en -punten en zelfs pakjesautomaten en nu starten we uitzonderlijk ook een samenwerking op met Decathlon. Als Sinterklaas toch voor thuislevering kiest, moet hij zeker zijn voorkeuren aangeven.” 

En volgens Bpost mag Sinterklaas ook vertrouwen op de informatie van een webshop: "Als een winkel een verwachte leveringsdatum opgeeft, is de kans heel groot dat Sinterklaas de bestelling ook effectief op die dag in handen krijgt. Webshops hebben daar doorgaans een heel realistisch beeld van.”

Afhalen dan maar?

Veel speelgoedwinkels bieden de optie aan om speelgoed online te bestellen en vervolgens in de winkel te gaan afhalen. De zogenoemde click & collect. Dat is vaak de snelste optie, al lopen de wachttijden daar intussen ook op. 

De Sint moet er dus op tijd bij zijn, tenzij hij nog een zelfstandige speelgoedwinkel in de buurt heeft. Ook daar kun hij vaak online of telefonisch bestellen en daar staat de bestelling vaak sneller klaar. 

Renilde Mertens van speelgoedwinkel Mertens in Kessel-Lo bij Leuven garandeert bijvoorbeeld dat Sinterklaas bij haar speelgoedwinkel zijn bestelling de volgende dag al kan afhalen. “Ik geef het zelf af aan de deur. Als je dan toch liever nog iets wilt veranderen - een andere kleur bijvoorbeeld - dan is het voor mij maar een kleine moeite om dat snel aan te passen.”

Hoe dan ook, beste Sinterklaas: wil je zeker zijn dat je nog aan speelgoed geraakt? Bestel dan liever dit weekend of ten laatste begin volgende week.

Meest gelezen