Annelies Siersack

Thuiswerken tijdens coronacrisis: “Enorm belangrijk dat je leidinggevende blijft vragen hoe het met je gaat”

Marieke Decuypere uit Roeselare vindt dat bedrijfs- en teamleiders nooit te veel kunnen praten met hun medewerkers. En zeker niet wanneer er zoveel mensen verplicht thuis werken. Decuypere is zelf ondernemer en ondersteunt als coach teams in het zoeken naar verbinding met elkaar. 

Decuypere deed op haar sociale media een bevraging naar de communicatie met werknemers in bedrijven. Ze kreeg 80 antwoorden. “Meer dan de helft van de werknemers zegt dat de communicatie niet beter is tijdens deze 2de lockdown dan tijdens de 1ste”, zegt Decuypere. “Ik schrok daarvan. Het is geen officiële enquête, maar er wordt volgens mij nog altijd te weinig gecommuniceerd met de thuiswerkers.”

De meeste bedrijfsleiders beseffen wel dat het belangrijk is om te connecteren met hun medewerkers. “Maar ze vinden het moeilijk om het in te plannen in hun agenda om personeelsleden te bellen. Dat is wel de manier waarop ze het nu moeten doen. Want de spontane momenten waarop je aandacht kan geven op de werkvloer, in de gang of aan het koffieapparaat zijn er nu niet. Bedrijven die dat al bewust deden voor de coronacrisis, doen dat nu vanzelf. Dat staat gewoon ingepland in hun agenda. Wie het enkel spontaan deed, vindt het nu ongelofelijk lastig. Je mag als leidinggevende niet verwachten dat je teamlid je gaat bellen. Het is jouw verantwoordelijkheid. Iedereen heeft nood aan aandacht, elke werknemer. Dat is nu nog een pijnpunt. Want als thuiswerker moet je het gevoel krijgen dat je werk er toe doet”, zegt Decuypere. 

Leidinggevenden mogen niet verwachten dat teamleden hen gaan bellen, het is hun verantwoordelijkheid
Bedrijfscoach Marieke De Cuypere

“Ik vind dat er zelfs nu  nog te veel vanop kantoor wordt gewerkt”, verrast Decuypere. “Thuiswerk is nog altijd niet evident voor veel bedrijven én voor veel werknemers. Voor West-Vlaamse bedrijven is het bijvoorbeeld typisch dat ze schrik hebben dat door thuiswerk de dynamiek van de werkvloer zal verloren gaan.”

Decuypere gelooft dat er na de coronacrisis flexibeler gaat gewerkt worden. “Ik zie nu al een hele tijd dat er minder wordt gependeld. Bedrijven huren bureaus voor hun werknemers zodat ze in hun eigen buurt kunnen werken. We gaan terug naar het lokale. Het zal een  combinatie worden van thuiswerk en op kantoor. Want je mag ook de spontaniteit en de voeling met het bedrijf niet verliezen”, zegt Decuypere.

Tips voor thuiswerkers

Decuypere geeft nog graag enkele tips voor thuiswerkers. “Wandel naar je werk. Stap dus een blokje rond je huis. Zo kan je je mentaal voorbereiden op je werk. Als je naar kantoor gaat, heb je dat proces ook elke dag. In je auto, met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Zo kan je brein opwarmen."

“Durf pauzes te nemen. Veel thuiswerkers doen dat niet. Drink een koffie en vul gerust eens je wasmachine. Dat moet echt kunnen.”

Tijdens de lockdowns blijkt dat mensen toch slechter eten. “Eet gezond, hou je structuur aan die je anders hebt en waak er zeker over dat je voldoende slaapt”, raadt Decuypere aan.

Als laatste tip: “Durf zeker op tijd te stoppen! Dat is echt belangrijk. Definitief stoppen, dat is ook niet meer je mails lezen. Spreek dat ook zo af met collega’s. Ik ben zelfstandige, maar lees bijvoorbeeld echt geen mails op zondag”, besluit Decuypere.

Meest gelezen