©2020 Tang Ming Tung

Vanaf vandaag kunnen mensen zonder symptomen zich weer laten testen op corona: wat moet je doen en hoe verloopt dat?

Heb je een hoogrisicocontact gehad maar heb je geen ziekteverschijnselen? Dan kan je je voortaan toch weer laten testen. Maar je mag daarvoor niet naar de huisarts. Je moet daarvoor naar een triagecentrum. En om daar een afspraak te kunnen maken, moet je eerst een code krijgen. En die komt van het opsporingscentrum. Wie wel symptomen heeft, kan zich nog altijd gewoon laten testen bij de huisdokter. Ingewikkeld? We zetten al je vragen en de antwoorden op een rijtje. 

Wat verandert er?

Voortaan kunnen ook weer mensen die GEEN ziekteverschijnselen hebben zich op covid laten testen. Sinds 21 oktober werden alleen nog mensen MET ziekteverschijnselen getest.

Waarom die verandering?

Tot 21 oktober konden zowel mensen mèt als mensen zonder ziekteverschijnselen zich laten testen op corona. Testen, testen, testen, was het motto. Zoveel mogelijk. Maar ons gezondsheidsnetwerk dreigde vast te lopen onder het massale aantal tests. Half oktober waren er in ons land om en bij de 20.000 vastgestelde besmettingen per dag. Als je daarbij telt dat elke besmette persoon gemiddeld met 3 andere mensen in contact komt, die je zou willen testen, dan is dat een enorm aantal. Dat dreigde ondoenbaar te worden. De reden was vooral dat de labo’s niet meer konden volgen.  Het duurde daardoor soms 3 of 4 dagen alvorens de resultaten er waren. Daarom werd half oktober beslist om alleen nog mensen MET symptomen te testen.

Waarom worden nu weer wèl mensen zonder symptomen getest?

Meer testen is beter. Het aantal besmettingen is door de recente maatregelen gezakt tot ongeveer 4.000 per dag en er is testcapaciteit bijgecreëerd. Dat maakt het weer mogelijk dat ook mensen zonder symptomen weer getest kunnen worden. En dat is goed want hoe meer testen, hoe meer zicht we krijgen op de verspreiding van het virus en hoe beter we de pandemie onder controle krijgen. 

Ik denk dat ik corona heb en ik heb symptomen die daar op wijzen. Wat doe ik?

In dat geval verandert er niets. Je neemt contact op met je huisarts en maakt een afspraak om je te laten testen. Bij de huisarts of in een triagecentrum. Dat was zo en dat blijft zo.

Ik wil me laten testen op corona maar ik heb GEEN symptomen die daar op wijzen. Wat doe ik?

Niet iedereen die dat wenst kan zich laten testen. Je hebt daarvoor een code nodig.  De contacttracing gaat die code opsturen per sms. En met behulp van die code kan je een test reserveren in een testcentrum via die website mijngezondheid.be.

Die code betekent dat je contact gehad hebt met een besmette persoon. Het callcenter kan dat bepalen. Het is niet de bedoeling dat iedereen zich zomaar laat testen zonder dat er een bewezen contact is geweest met een besmette persoon.

Om de code te krijgen zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Mensen die opgespoord worden door de contactopsporing, krijgen van die contactopsporing een sms met activeringscode. Dat geldt ook voor de mensen die opgespoord worden via de app Coronalert op hun smartphone.
  2. Mensen die door een bedrijfsarts doorgestuurd worden of jongeren die door een dokter van het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding) doorgestuurd worden, krijgen ook een code. De bedrijfsarts of de dokter van het CLB zorgt er in dat geval voor dat jij zo’n code krijgt.
  3. Mensen die terugkomen uit het buitenland, uit een land dat in een rode zone ligt, kunnen ook een code krijgen van de contactopsporing. Deze mensen moeten immers een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Daarop moeten ze een aantal vragen beantwoorden. Daaruit zal de contactopsporing oordelen of je getest moeten worden of niet. Als je een hoog risico gelopen hebben tijdens je verblijf in het buitenland, krijg je per sms een activatiecode toegestuurd waarmee je online een test kunt vastleggen bij een testcentrum.  

Sowieso gaan mensen die geen symptomen hebben, NIET naar de huisarts. Zij moeten naar een test- of triagecentrum. Maar om in dat testcentrum terecht te kunnen, heb je dus een code nodig. (lees verder onder de foto.)

Ik heb een code toegestuurd gekregen. Hoe kan ik nu een afspraak maken voor een covidtest?

Die afspraak moet je zelf maken via de website mijngezondheid.be. Op deze pagina vind je trouwens heel veel nuttige informatie over het Coronavirus en wat je moet doen.

Wanneer kan ik me laten testen? En moet ik tot de test in quarantaine blijven?

Ja. Mensen die een code krijgen, zullen getest worden op dag 7 te tellen vanaf de dag na het laatste hoogrisicocontact of terugkeer naar België. De week voor de test moet je dus in quarantaine. In het algemeen geldt dus: zodra je geïdentificeerd bent als hoogrisicopatiënt of je komt uit een rode zone, moet je in quarantaine. 

Dat de test gebeurt op dag 7 is ook nieuw. Tot hier toe was dat op dag 5. Wie zich ziek voelt en vreest dat hij Covid heeft, moet sowieso in quarantaine. Indien je symptomen krijgt tijdens je quarantaine word je onmiddellijk getest vanaf je symptomen krijgt.

Wanneer mag ik uit quarantaine als de test negatief is?

Als de uitslag van de test negatief is, dan stopt de quarantaine. Wel vragen de virologen om nog een periode van 7 dagen verhoogd waakzaam te zijn en je contacten te beperken. Er is nog een kleine kans dat je het virus doorgeeft.

Iemand met wie ik nauw contact heb gehad, test positief op COVID-19. Hoe verloopt dat dan voor mij? En hoe zit dat met quarantaine en isolatie?

Als je met iemand contact hebt gehad die positief getest heeft, word je wellicht opgebeld door de contactopsporing of verwittigd door de bedrijfs- of schoolarts en word je beschouwd als een hoogrisicocontact. Je gaat 10 dagen in quarantaine, geteld vanaf het laatste contact met de besmette persoon.

De test mag men pas uitvoeren na de 7de dag na het laatste hoogrisicocontact. Als die test negatief is, dan mag je de quarantaine vervroegd verlaten maar is er nog tot dag 14 een verhoogde waakzaamheid nodig.

Zonder test duurt de quarantaine minimum 10 dagen. En moet men ook nog eens 4 dagen extra voorzichtig zijn omdat er nog een kleine kans is dat je nog besmettelijk bent en het virus kan doorgeven.

Hetzelfde geldt als je terugkomt uit een rode zone in het buitenland. Je vult voor je aankomst in België een formulier in met vragen over je activiteiten in het buitenland. Als daaruit blijkt dat je risico hebt gelopen, word je beschouwd als een hoogrisicocontact en gelden dezelfde regels als hierboven. (lees verder onder de foto.)

Jonas Roosens

Ik test zelf positief op COVID-19: hoe zit het dan met quarantaine? Als de test positief is, betekent dat dat je de besmetting hebt opgelopen. Je bent dan bewezen besmet. Dan moet je nog minstens 7 dagen in isolatie blijven. De duur van de isolatie hangt af van de evolutie van de symptomen. Je huisarts zal je adviseren.

In dat geval ben je dus 7 dagen in quarantaine geweest vòòr de test. En na de test die positief was, blijf je nog eens 7 dagen in isolatie.

Een schematisch overzicht van wanneer je in quarantaine moet, vind je op de website van Domus Medica, de vereniging van de huisartsen

Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

Isolatie en quarantaine verschillen niet zoveel. Alleen in isolatie zijn we zeker dat je  besmet bent. Dan moet je extra oppassen, contact vermijden en vermijden om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen. Laat dat door iemand anders doen want je scheidt virus uit en bent dus bewezen besmettelijk.

Wat is een hoogrisicocontact?

In het algemeen is dat iemand die in contact gekomen is met iemand waarvan vastgesteld is dat hij met corona besmet is. Dat was waarschijnlijk een contact van langere duur in een kleine ruimte. Daar zijn een aantal varianten op. Die staan nauwkeurig omschreven op de website van Domus Medica, de vereniging van de huisartsen.

Als de huisarts niet meer moet tussenkomen, wie geeft dan het quarantaine-attest?

Dat kan je zelf downloaden op de website van de overheid: mijngezondheid.be met de code die je toegestuurd gekregen hebt. Dus ook hiervoor moet je niet meer via de huisarts. Meer informatie vind je op de overheidswebsite over het coronavirus.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen