vuurwerkboutersem.be

Vuurwerkhandelaars zijn onzeker: vuurwerk afsteken mag niet, het verkopen (voorlopig nog) wel

Gouverneur Spooren van Vlaams-Brabant verbiedt het afsteken van eindejaarsvuurwerk.  Die maatregel laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar de verkoop van vuurwerk, die is niet verboden, zo lijkt het. Bea Dekeyzer uit Boutersem weet niet wat ze moet doen met haar winkel. 

Eindejaarsvuurwerk is in Vlaams-Brabant dit jaar verboden, net als in enkele andere Vlaamse provincies. De ziekenhuizen hebben het al druk genoeg met de verzorging van de coronapatiënten, zeggen de gouverneurs. Als er dan nog mensen met brandwonden door vuurwerk bijkomen, dan wordt het voor de ziekenhuizen teveel. Maar wat met de verkoop van vuurwerk? Daarover is de regelgeving veel minder duidelijk. 

Voorraad

Sonny Vanderheyden van Radio 2 Vlaams-Brabant stak z'n licht op bij Bea Dekeyzer uit Boutersem. Zij verkoopt al een tiental jaren vuurwerk en maakt zich stilaan klaar voor de eindejaarsperiode, traditioneel een hoogtepunt in de verkoop.  "Maar nu weet ik niet wat ik moet doen", zegt ze. "Er is al wat voorraad binnen en ik had de winkel aangepast aan de coronaregels. Ik moet ook mijn website updaten. Dat kost allemaal geld. Maar ik weet niet of iets mag verkopen?"

Telefoon

"De klanten bellen om te vragen wat ze nog mogen kopen, zelfs uit Nederland. Voorlopig mag ik nog verkopen, maar stel dat ik toch een boete krijg of dat ik vuurwerk moet terugnemen? Ik mag in de bunker achter de winkel maar een bepaalde hoeveelheid stockeren. Ik wil graag snel duidelijkheid", zegt Bea.

Reservejob

Gelukkig leeft Bea niet alleen van de verkoop van vuurwerk. "Ik heb ook nog een job als meteropnemer bij Fluvius. Dat is iets totaal anders", lacht ze. Maar de onzekerheid knaagt. "We sturen niets op; de klanten moeten het vuurwerk op afspraak bij ons komen afhalen. We geven hen dan ook de nodige uitleg om alles veilig te laten verlopen. We doen dus een grote inspanning, maar de vraag of we dat mogen blijven doen. Die onzekerheid is geen leuk gevoel", besluit Bea

Meest gelezen