VUB-rector en kankerpatiënt Caroline Pauwels liep COVID-19 op: "Ik was een vodje"

Rector van de VUB Caroline Pauwels is kankerpatiënt en raakte in oktober besmet met het coronavirus. In "De afspraak" vertelde ze gisteren hoe het ondertussen met haar én de studenten van haar universiteit gaat: "Aan alle mensen die eraan denken kerst toch met veel mensen te vieren: ik was een vodje."

In de zomer van 2019 kreeg Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), te horen dat ze maag- en slokdarmkanker heeft. Daar bovenop liep ze nu in oktober het coronavirus op en werd ze opgenomen in het ziekenhuis. In "De Afspraak" getuigde ze gisteren over hoe het nu met haar gaat: "Na mijn thuiskomst ben ik twee dagen echt verdrietig geweest, omdat ik zo slap was. Ik dacht: die energie komt nooit meer terug. Het was zwaar. Ik ben sterk en heb een goede moraal, maar het was alsof alle levenssappen uit mijn lichaam verdwenen waren."

Ik dacht: die energie komt nooit meer terug. Het was zwaar

"Het is een ziekte waar sommige mensen op een goede manier doorgeraken, maar als het inhakt - en dan ben ik nog bij de gelukkigen - is het zwaar. Aan alle mensen die eraan denken om kerst toch met veel mensen te vieren: ik was een vodje. Gelukkig heb ik de wetenschap, vrienden en mijn werk als rector dat ik graag doe."

"Generatie van probleemoplossers"

De rector wil daarnaast een lans breken voor de studenten tijdens de coronacrisis. De noodkreet van jonge mensen dat ook zij het nu moeilijk hebben klonk de laatste weken steeds luider. Zo sprak Ketnet-wrapper Gloria Monserez openhartig over de onzekerheid en uitzichtloosheid die ze als jongere ervaart in deze coronatijden. "Je mag niet onderschatten wat jonge mensen nu meemaken", stelt Pauwels. "Je hebt digitale kanalen waarmee ze elkaar kunnen bereiken, maar dat zijn arme alternatieven."

Volgens Pauwels kunnen er drie problemen onderscheiden worden waarmee jongeren worstelen: "Ten eerste is er het financiële. Op de VUB bekostigt een op drie studenten zelf zijn studies. Dat is veel. Daar komt nu bij dat ze voor online lessen een laptop nodig hebben die ze misschien niet bezitten." Daarnaast merkt de rector dat studenten fysieke connectie met anderen missen. Bij heel wat studenten leidt dat tot psychologische problemen. "Wij voelen dat er studenten van de radar verdwenen zijn en het zal moeilijk zijn om die terug te halen."

Toch put Pauwels ook hoop uit de gesprekken met haar studenten: "Uit die noodkreten komen eveneens voorstellen naar boven. Zo vroegen ze bijvoorbeeld wat we gaan doen met studenten die met kerst alleen op kot zitten. Daar hadden we vanuit de universiteit nog niet aan gedacht."

Op het puin van deze crisis bouwen jonge mensen ook iets hoopvols en interessants

"Op het puin van deze crisis bouwen jonge mensen ook iets hoopvols en interessants. Ik geloof in deze generatie als probleemoplossers. Ze zijn een ontzettend belangrijke beleidsploeg," aldus de rector.

Naar jaarlijkse traditie herdenken de studenten en het academische personeel van de VUB en ULB (Université Libre de Bruxelles) vandaag oprichter  Pierre-Théodore Verhaegen. De 186e editie van "Saint-Vé" is dit jaar zonder groot stadsfeest, maar wordt onder andere vervangen door een online ceremonie. Schrijver en ex-politicus Jan Terlouw, die in 2017 een eredoctoraat van de VUB ontving, sprak de studenten toe in een filmpje

Zit je met vragen? Jongeren kunnen terecht bij Awel op het nummer 102, of via chat op awel.be.  Volwassenen vinden bij Tele-onhaal een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. 

Bekijk hier het interview met Caroline Pauwels in "De Afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen