Witte lintjesactie afgetrapt in Kortrijk: "Accent dit jaar ligt op dodelijk partnergeweld"

Ook in West-Vlaanderen is vandaag de aftrap gegeven voor de witte lintjesactie, een jaarlijkse actie tegen partnergeweld. Dat gebeurde in Kortrijk. Na het tragisch overlijden van CD&V-politica Ilse Uyttersprot ligt het accent dit jaar op dodelijk partnergeweld. 

De witte lintjesactie is een jaarlijkse campagne van "Vrouw en Maatschappij", de vrouwenbeweging van CD&V. Normaal geven ze mensen in de stations dan een wit lintje als teken van protest tegen partnergeweld. Maar dat kan niet dit jaar, omwille van corona. Toch voeren ze actie, maar dan met pancartes. Het beeld op die pancartes verwijst naar een zogenaamde crime-scene, een plek waar een misdrijf is gebeurd. De bedoeling is dan ook de aandacht te vestigen op dodelijk partnergeweld. En dat is niet toevallig. Afgelopen zomer nog werd CD&V politica en ex-burgemeester van Aalst Ilse Uyttersprot door haar vriend omgebracht. En dat is geen alleenstaand geval. De meest recente cijfers, van 2018, tonen dat er toen 150 gevallen waren van zwaar partnergeweld in ons land. 20 vrouwen zijn zo gestorven. 

Snel hulp inroepen kan voorkomen dat problemen escaleren 

Lien Callewaert, CD&V West-Vlaanderen

De kans is groot dat de cijfers dit jaar nog hoger liggen, door de coronacrisis. Een aantal mensen zijn sowieso meer gespannen. De problemen binnen relaties worden ook gemakkelijk uitvergroot doordat mensen meer binnen hun bubbel moeten leven en weinig mogelijkheden hebben om aan de problemen thuis te ontsnappen. Tijdens de lente-lockdown steeg het aantal oproepen naar 1712, de hulplijn voor vragen over geweld en misbruik, in elk geval al met 70%.

Sneller 1712 bellen

Met de campagne dit jaar wil "Vrouw en Maatschappij" niet enkel het partnergeweld aanklagen, maar ook oproepen om sneller 1712 te bellen. "Er is steeds minder taboe rond het onderwerp", zegt Lien Callewaert van CD&V West-Vlaanderen, "maar toch zijn er nog veel mensen die er niet over durven spreken. En dat terwijl het net belangrijk is om snel hulp in te roepen. Dat kan helpen om te voorkomen dat de zaak escaleert." 

Meest gelezen