Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS-minister Mike Pompeo gaat in gesprek met taliban, terwijl in Kaboel opnieuw aanslagen zijn gepleegd

De Afghaanse hoofdstad Kaboel is opnieuw opgeschrikt door een reeks zware ontploffingen in het centrum van de stad. Verschillende mensen kwamen om het leven. Juist vandaag zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in gesprek gaan met topfiguren van de taliban, de beweging van uiterst conservatieve moslimrebellen die verantwoordelijk worden gehouden voor veel van de aanslagen in Afghanistan. De aanslag van vandaag is dan weer opgeëist door terreurgroep IS. 

De explosies deden zich voor in een paar dichtbevolkte buurten van Kaboel, onder meer in de "groene zone", een streng beveiligde buurt waar verschillende officiële gebouwen en ambassades gevestigd zijn. De ambassade van Iran was een van de gebouwen die door een van de ontploffingen zou zijn getroffen. Volgens berichten op de sociale media zou ook een medisch centrum geraakt zijn.

Vanuit twee auto's met lanceerinstallaties werden meer dan 20 mortiergranaten afgevuurd. Zeker acht mensen kwamen om het leven, en er vielen ook tientallen gewonden. 

AFP or licensors

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist. De regering zei dat de taliban achter de reeks explosies zitten, maar die ontkennen dat. "Wij schieten niet blind op openbare plaatsen", liet een woordvoerder weten. 

De taliban pleegden de voorbije maanden weer meer aanslagen in Afghanistan -niettegenstaande de vredesonderhandelingen. Maar ook IS pleegde aanslagen. Een maand geleden eiste de terreurorganisatie de aanslagen op een educatief centrum in Kaboel op. Ook deze nieuwe aanslag is intussen opgeëist door IS.

Pompeo naar Doha

Later vandaag zit de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo samen met vertegenwoordigers van de taliban en de Afghaanse regering -zij het in aparte vergaderingen. 

De gesprekken zijn gepland in Doha, de hoofdstad van de golfstaat Qatar, waar al maandenlang vredesgesprekken aan de gang zijn tussen vertegenwoordigers van de Afghaanse regering en de taliban. De onderhandelingen gaan over hoe en wanneer de taliban kunnen worden betrokken bij de macht in het land. 

De Verenigde Staten zijn nauw betrokken bij de gesprekken. De VS heeft intussen al bijna 20 jaar lang troepen in Afghanistan, sinds de inval in 2001. Meer dan 1 miljard dollar werd in de strijd geïnvesteerd, maar hoewel de taliban van de macht werden verdreven, kwam er nooit stabiliteit in Afghanistan, integendeel. De taliban bleven sterk staan, en beleefden de voorbije jaren zelfs een gestage opmars.

Terugtrekken

Eerder deze week kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de VS zich tegen midden januari bijna volledig zal terugtrekken uit Afghanistan. Dat past in zijn oude verkiezingsbelofte uit 2016 om Amerikaanse soldaten terug te trekken uit "eindeloze overzeese oorlogen".  

"Dat zet onderhandelaars van de Afghaanse regering onder grote druk", zegt Jens Franssen, VRT-journalist en expert Midden-Oosten."Pompeo zal  luisteren en kijken hoe ver de onderhandelingen over Afghanistan staan. Tegelijk zal hij beide partijen onder druk zetten om tot een akkoord te komen." 

Meest gelezen