AFP or licensors

Duizenden Fransen protesteren tegen nieuwe wet die verspreiding beelden politie strafbaar maakt

In Frankrijk zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen een wet die de verspreiding van beelden van Franse ordediensten strafbaar maakt. De manifestanten vrezen onder meer dat de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Er waren betogingen in Parijs, maar ook onder meer in Rijsel, Rennes en Montpellier.

Het wetsontwerp werd gisteravond in een gespannen klimaat goedgekeurd in het Franse parlement. Volgens de wet wordt het strafbaar om beelden van politieagenten te verspreiden tenzij hun gezicht onherkenbaar wordt gemaakt. Er wordt in dat verband gesproken op een "inbreuk op de fysieke of psychische integriteit" van de ordediensten. 

Ook media mogen geen beelden van politie-agenten meer verspreiden zonder dat hun gezicht onherkenbaar gemaakt wordt. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin meent dat de wet noodzakelijk is om "hen te beschermen die ons beschermen". Agenten in Frankrijk waren de jongste tijd steeds meer het doelwit van bedreigingen en geweld.

Persvrijheid

Mensenrechtenorganisaties zien het wetsontwerp echter als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en een onderzoek op mogelijk machtsmisbruik door de politie onmogelijk te maken. 

Volgens sommige  manifestanten dreigt de wet Frankrijk te doen afglijden naar een "autoritaire samenleving, die de bevolking viseert". Onder meer in  Parijs waren er aan het einde van de manifestatie onlusten tussen de betogers en de politie.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen