"Ik sta met mijn rug tegen de muur": Tibo (20) is een van de 200 graduaatsstudenten die zijn richting ziet verdwijnen

Het zal je maar overkomen: als student vernemen dat je opleiding vanaf volgend jaar wordt afgeschaft. Tibo Smet (20) uit Sint-Niklaas volgt de graduaatsopleiding "Internet of Things" aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Een opleiding die volgend jaar dus niet meer zal bestaan, verneemt hij deze week. Tibo is een van de 200 studenten die zijn toekomst van de ene dag op de andere in het water ziet vallen. "Nee, ik weet nu even niet hoe het verder moet, en ik had net mijn draai gevonden", vertelt hij aan VRT NWS.

Tibo Smet (20) is afgestudeerd in het middelbaar in de richting informaticabeheer. "De logische beslissing was om daarna toegepaste informatica te gaan studeren aan de HoGent. Maar die opleiding was iets te theoretisch voor mij, ik wilde meer praktijk. Je programmeert wel en je werkt projecten uit, maar de richting was toch niet helemaal mijn ding." 

Tibo gaat dus op zoek naar een alternatief. "Ik heb mijn eerste jaar in Gent wel nog afgemaakt, voor ik dit jaar de overstap heb gemaakt naar de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Vorig academiejaar was door corona al niet gemakkelijk, maar dat was voor niemand het geval. We werden toen een beetje aan ons lot overgelaten, omdat we nog weinig les hadden. Onze opdrachten kregen we via mail: dat was het."

Mijn eerste reactie? Ik ben enorm geschrokken en verward.

Na enkele lastige maanden maakt Tibo een nieuwe start in Antwerpen in de studierichting "Internet of Things". "Een combinatie tussen elektronica en informatica, die helemaal mijn ding bleek te zijn", zo omschrijft hij het. "We werken bijvoorbeeld met controllers die leds of andere zaken aansturen. Ons eerste project was een huisje, uitgesneden met een lasercutter: we moesten daarin zaken programmeren zodat er op bepaalde momenten lichtjes gingen branden, of informatie op een scherm kwam."

In de graduaatsopleiding werken studenten, afwisselend individueel en in groep, verschillende projecten uit. Tibo en zijn studiegenoten hadden vlak voor de herfstvakantie hun eerste individuele project ingediend. Amper 2 weken later krijgen ze te horen dat hun richting volgend jaar niet meer zal bestaan als gevolg van een uitspraak van het Grondwettelijk Hof

"Ik ben enorm geschrokken door dat nieuws, en ik voel me nog altijd verward. Dat is superraar binnengekomen: je verwacht niet dat je richting ineens stopt te bestaan. Het besef komt langzaam binnen dat ik opnieuw op zoek moet naar een andere richting, net nu ik mijn draai had gevonden."

Ik moet opnieuw op zoek naar een andere richting, net nu ik mijn draai had gevonden.

Niet enkel Tibo en zijn 40 klasgenoten in de richting "Internet of Things" zijn getroffen, ook de graduaatsopleidingen "maatschappelijk werk" en "voertuigtechnieken" stoppen te bestaan. "We hebben het nieuws vernomen via mail, en we kregen meteen te horen dat er de dag later al een infosessie zou zijn voor de getroffen studenten, en dat per richting. Dus op zich heeft onze school dat goed aangepakt. Ze vangen ons ook goed op. We zijn in onze richting sowieso een vrij hechte groep met een 40-tal studenten, de drie docenten en onze twee coaches."

Hoe het nu verder moet: dat is nog een groot vraagteken. "Dat graduaat duurt normaal 2 jaar, en we kunnen ons jaar nog uitdoen. Ik ga dat ook doen, in de hoop dat het volgend jaar misschien nog verder kan gaan. Maar dit lijkt zeker een verloren jaar. Heel concreet zouden we in deze periode aan ons tweede project beginnen, in groepen op de campus. Maar door de verstrengde coronamaatregelen lukt dat niet. We moeten noodgedwongen thuis werken."

Ik ga mijn jaar afwerken, ook al lijkt het een verloren jaar.

Onder zijn medestudenten overheersen dezelfde gevoelens, vertelt Tibo. "Iedereen is boos, verdrietig, ambetant. Wat er zal gebeuren met ons, is onzeker. Mogen we hoop koesteren dat we volgend jaar verder kunnen? Of moeten we al zoeken naar een alternatief? Niemand weet het. Ik heb zelf al naar alternatieven gezocht, maar ik focus me daar niet op. Ik leg me eerst toe op wat ik dit jaar nog moet doen in "Internet of Things". Al is de motivatie nu wat verder te zoeken. Maar ondanks de onzekerheid mogen we onze tijd niet verspillen." 

Je blijft met een ambetant gevoel zitten, en door de coronamaatregelen kunnen we dit als klas niet samen beleven.

De situatie moet nog bezinken, geeft Tibo toe. "Ik zit met een ambetant gevoel. Je kan niets doen: je staat als student met je rug tegen de muur. Ze pakken jou iets af, en je moet afwachten wat er gebeurt. Iets opgeven wat je graag doet, dat voelt niet fijn. Komt daar nog eens bij dat we door de coronamaatregelen niet kunnen samenkomen met de klas, om dit samen te verwerken, of om samen gewoon nog iets te doen. Nu zit het alleen in je hoofd, en kan je daar weinig aan doen."

En daarbij komt nog dat studenten voor de richting "Internet of Things" hebben geïnvesteerd in specifiek materiaal. "Twee pakketten van telkens bijna 100 euro heeft iedereen moeten aankopen. Met enkele technische extraatjes als investering in je toekomst kom je al gauw aan 500 euro. Je hebt ook een meer dan degelijke laptop nodig: dan komt de rekening al gauw op om en bij de 1.000 euro." 

Mijn boodschap aan minister Weyts? We willen graag onze richting afwerken.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft aangegeven dat hij zal bekijken welke oplossingen er zijn voor de getroffen studenten. "Ik hoop dat hij inziet dat ze rekening moeten houden met ons, als studenten", vindt Tibo. "We hebben gekozen voor een bepaalde richting op een bepaalde plek: we willen verder, we willen onze richting graag afwerken."

Meest gelezen