Cuomo brengt hier de zoveelste corona-update.
Office of Governor Andrew M. Cuomo

Coronabriefings kunnen Emmy opleveren: gouverneur van New York valt in de prijzen "met shows over succes en mislukking"

Andrew Cuomo mag een Emmy in ontvangst nemen, meer bepaald de International Emmy Founders Award. De naam Cuomo doet niet meteen een belletje rinkelen in de tv-wereld. Hij is geen gevierd acteur, laat staan een producent. Cuomo is de Democratische gouverneur die New York door de coronacrisis probeert te loodsen. Hij krijgt de prijs voor zijn persconferenties over het virus, omdat ze "bijdragen aan de kwaliteit van wereldwijde tv-producties". 

De International Emmy Founders Award is een "specialleke" onder de prestigieuze tv-prijzen. De Emmy focust op personen die verbinden, die culturele verschillen overstijgen. In het verleden viel Oprah Winfrey, Steven Spielberg en J.J. Abrams Steven de eer te beurt.

Dit jaar liet de Emmy-organisatie haar oog vallen op de gouverneur van New York. Meer bepaald op zijn manier van communiceren tijdens zijn dagelijkse coronabriefings.

Andrew Cuomo creëerde shows met personages en intriges

organisatie achter de Emmy Awards

"Andrew Cuomo gebruikte televisie om kijkers te informeren en gerust te stellen", luidt het. "Hij creëerde shows met personages en intriges, verhaallijnen over succes en mislukking. Kijkers over de hele wereld stemden af. New York werd een symbool van vastberadenheid om terug te vechten." Cuomo begon in maart met persconferenties, die liepen dagelijks door tot juni. De laatste briefing op 19 juni bereikte ongeveer 59 miljoen kijkers.

(HER)BEKIJK hier Andrew Cuomo's briefing van 19 juni met persoonlijke bedenkingen, bemoedigende woorden en sprekende vergelijkingen:

Toch viel zijn corona-aanpak op het terrein niet bij iedereen in goede aarde, ook niet bij Democratische partijleden. De gouveneur bleef geruststellen, ook al liepen de coronadoden tot in de duizenden. 

Terwijl zijn empathische stijl nog werd geprezen in het voorjaar, verloor Cuomo deze week nog zijn kalmte en gaf hij een sneer naar twee journalisten op een persconferentie. De publieke scholen zouden sluiten, en Cuomo leek niet op de hoogte toen een reporter van de Wall Street Journal hem ernaar vroeg. Cuomo vond de toon van de reporter "aanstootgevend". Toen de journalist steun kreeg van een collega, antwoordde Cuomo: "Nou, het kan me echt niet schelen wat jij denkt." 

Op Twitter wordt alvast ironisch gereageerd op de Emmy-toekenning. "De Emmy is verdiend, want Cuomo is eigenlijk geen bekwame, empathische gouverneur. Hij speelt er één op tv", vat een Twitteraar samen.

Meest gelezen