Liveblog - Gemiddeld aantal bevestigde besmettingen zakt onder de 4.000 per dag

De coronacijfers blijven in dalende lijn gaan. De afgelopen week werden elke dag gemiddeld 344 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. In totaal liggen nu meer dan 5.400 coronapatiënten in het ziekenhuis, bijna 1.250 van hen op intensieve zorg. Gemiddeld sterven nu elke dag 177 mensen aan de gevolgen van COVID-19. Volg alle coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De cijfers blijven in licht dalende lijn

Zowel het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal patiënten op intensieve zorg en het aantal overlijdens in ons land blijven dalen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 14 tot en met 20 november werden elke dag gemiddeld 344 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 29 procent in vergelijking met de week ervoor (7 tot 13 november) waren er gemiddeld 486 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, vrijdag 20 november, werden 313 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 489 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 5.418 coronapatiënten in het ziekenhuis. 1.249 onder hen liggen op intensieve zorg. 808 patiënten hebben beademing nodig.
  • Er liggen nu minder mensen in het ziekenhuis dan tijdens het piekmoment in de eerste golf. Het hoogste aantal bedroeg toen 5.759 (op 6 april). Daar zijn we op 28 oktober overgegaan, sinds eergisteren zitten we er weer onder.
  • Ook op de dienst intensieve zorg liggen minder mensen dan tijdens het piekmoment in de eerste golf. Het hoogste aantal bedroeg toen 1.285 patiënten (op 8 april, daar zijn we weer lichtjes onder).
  • In de week van 11 tot 17 november overleden elke dag gemiddeld 177 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 13,8 procent minder dan de week ervoor. Tussen 4 en 10 november overleden elke dag gemiddeld 205 mensen. In totaal noteerde België al officieel 15.352 doden ten gevolge van COVID-19.
  • Tussen 11 en 17 november werden per dag gemiddeld 3.939 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 38 procent minder dan de week ervoor. Door de nieuwe teststrategie worden enkel mensen met symptomen getest. Alles samen waren er al 553.680 bevestigde besmettingen in ons land sinds de uitbraak van de pandemie.
  • Tussen 11 en 17 november werden dagelijks gemiddeld 28.300 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 17,5 procent. Dat betekent dat minder dan 1 op de 5 afgenomen testen positief was.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

Let wel: vanaf maandag 23 november wordt de teststrategie opnieuw gewijzigd. Wie dan een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich opnieuw kunnen laten testen. Lees er hier alles over.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Videospeler inladen...

Lichtfestivals in dierenparken gaan niet door

Het lichtfestival Dinolights, dat deze winter zou plaatsvinden in de zoo van Planckendael, wordt afgelast door de coronamaatregelen. En ook in de Antwerpse zoo gaat het lichtfestival niet door. 

Videospeler inladen...

De Beekse Bergen zijn weer open

In Nederland mogen de musea, pretparken en dierentuinen weer open. Dat vinden zowel de organisaties als het publiek een verademing.  "Het Journaal" trok naar de Beekse Bergen, net over de grens. 

Videospeler inladen...

Kappers willen zo snel mogelijk weer open

Het faillissement dreigt en sommige kappers worden onder druk gezet om toch te werken. Met die argumenten roept de beroepsfederatie van kappers op om kapperszaken zo snel mogelijk weer te openen.

Videospeler inladen...

500 eigenaars van nertsenkwekerijen betogen in Kopenhagen

In de Deense hoofdstad Kopenhagen betogen zo'n 500 eigenaars van nertskwekerijen. Ze rijden met tractors door het stadscentrum en protesteren tegen de beslissing van de regering om alle nertsen in het land te laten doden.  

Die beslissing kwam er nadat het coronavirus was overgedragen van een nerts op een mens.  Het ging om een gemuteerde vorm van het virus die resistent zou zijn tegen de coronavaccins die binnenkort beschikbaar zullen zijn.  

Maar de kwekers vinden de regeringsbeslissing om ook alle niet-besmette dieren te doden veel te verregaand en onwettelijk.  In Denemarken worden miljoenen nertsen gekweekt voor hun pels.  De eigenaars van de kwekerijen vrezen massale faillissementen.

Meer weten over het verband tussen het coronavirus en nertsen? Lees dan dit artikel van eerder deze maand:

OPINIE - Verbinding met nabestaanden: Brugge is eerste "compassionate city" van België

21 november 2020 is Dag van de Nabestaanden. De datum doet minder snel een belletje rinkelen dan pakweg 1 of 2 november, wanneer we collectief overledenen herdenken. Maar de aandacht voor nabestaanden – zeker tijdens de coronacrisis – is broodnodiger dan ooit. Brugge neemt het voortouw en wordt de eerste "compassionate city" van België.

Lees de opinie hier:

Aantal coronagevallen in Nederland in stijgende lijn

In Nederland zijn tussen gisterochtend en deze ochtend opnieuw 6.093 patiënten met COVID-19 vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal positieve tests zit daarmee in stijgende lijn. Het RIVM maakte gisteren melding van iets meer dan 5.900 gevallen. Donderdag waren het er 5.729.

Het aantal overlijdens is tussen gisteren en vandaag gestegen met 48, al betekent dat niet dat al die mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Gisteren meldde het RIVM 51 overleden patiënten, donderdag 75.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is vandaag wel gedaald, tot 1.902. Dat zijn er 59 minder dan gisteren. Het aantal zakte toen voor het eerst sinds 21 oktober onder de 2.000.

Moeder slaakt noodkreet over tekort aan openbare toiletten: "Mijn dochter wil niet meer buitenkomen omdat ze nergens kan plassen"

Vera Vervoort doet een dringende oproep bij "De inspecteur" op Radio 2: ze vindt het niet kunnen dat er zo weinig toegankelijk, openbare toiletten te vinden zijn in Vlaanderen. "Het is altijd al moeilijk om een toilet te vinden. Maar in tijden van corona is het bijna onmogelijk geworden. En wat het is het gevolg? Mensen plassen massaal in de bosjes. Dat kan toch niet?"

Lees meer in dit artikel:

Coronabriefings kunnen een Emmy opleveren: gouverneur van New York in de prijzen "met shows over succes en mislukking"

Andrew Cuomo mag een Emmy in ontvangst nemen, meer bepaald de International Emmy Founders Award. De naam Cuomo doet niet meteen een belletje rinkelen in de tv-wereld. Hij is geen gevierd acteur, laat staan een producent. Cuomo is de Democratische gouverneur die New York door de coronacrisis probeert te loodsen. Hij krijgt de prijs voor zijn persconferenties over het virus, omdat ze "bijdragen aan de kwaliteit van wereldwijde tv-producties". 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen