"Marilyn Forever", in 2011 nog in Chicago.

Metershoge Marilyn Monroe met opwaaiende rok voor ingang museum? "Te seksistisch"

Een metershoog standbeeld van Marilyn Monroe met opwaaiende rok veroorzaakt deining in het mondaine Californische stadje Palm Springs. Het stadsbestuur heeft plannen om het beeld neer te zetten bij de ingang van het Palm Springs Art Museum, maar de museumdirecteur is daar allerminst mee opgezet. "Het beeld is seksistisch en respectloos", klinkt het. 

Het is een van de meest iconische scènes uit de filmgeschiedenis: Marilyn Monroe die bovenop een luchtrooster van de New Yorkse metro haar jurk doet opwaaien. Het filmbeeld heeft de voorbije decennia massaal de weg gevonden naar posters, kaartjes, mokken,... En er is dus ook een 8 meter hoog standbeeld van gemaakt door kunstenaar Seward Johnson, getiteld "Forever Marilyn". 

Nadat het eerder in Chicago had gestaan, verhuisde het beeld in 2012 naar het mondaine Califorische stadje Palm Springs. Daar stond het van 2012 tot 2014 in het stadscentrum, waar het uitgroeide tot een toeristisch trekpleister. De voorbije jaren reisde het beeld door de VS en Australië. Waar het ook stond, lieten ontelbare mensen zich naast Marilyn fotograferen. 

#MeToo

Intussen is het beeld terug in Palm Springs. Daar wil het stadsbestuur het, op voorstel van een aantal hoteleigenaren, een plaats geven voor de ingang van het Palm Springs Art Museum. Maar museumdirecteur Louis Grachos is daar niet mee opgezet. 

"Je komt uit het museum en het eerste wat je ziet is een 8 meter hoge Marilyn Monroe met haar achterkant bloot en in ondergoed", zegt hij. "Meer dan 100.000 scholieren komen jaarlijks naar ons museum. Wat voor een boodschap geven we hen hiermee? Het beeld is seksueel geladen en respectloos". "In #MeToo-tijden zal onze hele gemeenschap hierop worden aangekeken", vindt de directeur.

Ook vóór #MeToo werd het beeld overigens niet door iedereen geapprecieerd. In Chicago, waar het eerst werd tentoongesteld, werd het meermaals met rode verf beklad omdat het seksistisch zou zijn. Ook in Palm Springs zijn er naast de enthousiastelingen ook altijd critici van het beeld geweest.

(lees door onder de foto)

AP_1954

De filmscène zelf leverde Marilyn Monroe niet alleen een nóg grotere roem op, maar zou ook de aanleiding zijn geweest voor haar scheiding van honkbalspeler Joe DiMaggio. Hij was erbij toen de scène uit de komedie "The seven year itch" van Billy Wilder in 1955 werd opgenomen. Dat gebeurde bij wijze van publiciteit middenin New York, voor duizenden toeschouwers. 

De scène moest -tot groot genoegen van de fans- 14 keer worden overgedaan. De conservatieve DiMaggio zou furieus zijn geweest omdat hij vond dat zijn vrouw te kijk werd gezet. Bovendien zou ze naar zijn zin te veel hebben genoten van de massale bijval die ze keer op keer kreeg. Niet veel later was de echtscheiding een feit. 

Bekijk hier de legendarische scène uit "The seven year itch":

Meest gelezen