Verdachte N.N. verstopte een bom in haar toilettas terwijl ze op weg naar een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie was

Staatsveiligheid: "Iran wilde met Iraans-Belgisch koppel bomaanslag plegen op massabijeenkomst in Parijs"

Iran heeft met spionnen die al jaren in ons land wonen, geprobeerd een bomaanslag uit te voeren op de Iraanse oppositie. Dat concludeert de Staatsveiligheid in een rapport dat onze redactie kon inkijken. De verijdelde aanslag dateert van 2018. Het doelwit was een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie bij Parijs. Op basis van vertrouwelijke documenten konden we een unieke reconstructie maken met ongeziene beelden. 

Brussel, 25 juni 2018, hoofdkwartier Brusselse federale gerechtelijke politie

Bij de Brusselse federale gerechtelijke politie, afdeling terrorisme, loopt een bericht binnen van de  Staatsveiligheid:

VSSE staat voor: Veiligheid van de Staat/Sûreté de l'état (Staatsveiligheid)

Lees: ons land heeft een tip gekregen van een buitenlandse veiligheidsdienst dat een aanslag in de maak is en dat Belgen eraan meedoen.

Aangenomen wordt dat die tip onrechtstreeks van de Amerikaanse en of Israëlische geheime diensten kwam. De informatie wordt zoals gebruikelijk in dit soort zaken via een "derde" veiligheidsdienst gedeeld, om zo de oorspronkelijke bron niet te onthullen. 

Bekijk de reconstructie uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Luxemburg 25 juni 2018, terras Pizza Hut Luxemburg-stad

Amir S. en Nasimeh N. zitten samen met een man die ze als "Daniel" kennen. Hij geeft hen een pakje en een gsm met een Oostenrijkse sim-kaart. En een enveloppe met 22.000 euro in.  

In de daarop volgende dagen is er uitvoerig sms-verkeer tussen de drie: "We hebben 'gespeeld'. Snappen het. Als je ons toelaat, vertrekken we." Het koppel geeft aan dat ze de werking van de bom nu door en door kennen. 

De auto van "Daniel" wordt op 25 juni 2018 in Luxemburg bij een 'routinecontrole' al doorzocht

Wat de drie niet weten, is dat ze al een tijdje op de radar van veiligheidsdiensten staan, die hen op dat moment al schaduwen en foto's nemen van hun activiteiten. 

"Daniel" vermomd als toerist in supermarkt in Luxemburg

Sint-Pieters-Woluwe, 30 juni 2018, Hinnisdaallaan 61

Het Belgisch-Iraanse koppel vertrekt met een nieuwe donkerblauwe Mercedes CLC via de A12 naar Villepinte, bij Parijs.

Opnieuw is er uitvoerig sms-verkeer: "We gaan de beker winnen. Alles is geregeld. Je team zal winnen, Inch Allah." N.N. sluit af: "Liefs dag!"

A.S. betoogt mee tégen het regime van Iran in Brussel, januari 2018

Het koppel woont in Wilrijk aan de Boomsesteenweg en doet zich al enkele jaren voor als aanhangers van de Iraanse oppositie. Amir woont sinds 2003 in ons land en is gewezen havenarbeider en magazijnier. 

Het koppel is op weg via de A12 naar een massabijeenkomst van de Iraanse oppositie, in Villepinte, bij Parijs. Waar zo’n 15.000 tegenstanders van het Iraanse regime zich zullen verzamelen. Ook de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, Rudy Giuliani, zal er zijn. 

Ze hebben zich opgegeven als medewerkers van het event waardoor ze een personeelspasje hebben en niet langs de security hoeven. 

De bijeenkomst waar het koppel een aanslag wil plegen in Villepinte, Parijs
The Media Express

De auto voert volgens de speciale politie-eenheid DSU verschillende ontwijkingsmanoeuvres uit en gaat plots 180 km/u rijden, en dan weer trager, en dan weer sneller. Net voor een file neemt de auto bruusk de afslag naar Brussel. 

In Sint-Pieters-Woluwe grijpen de veiligheidsdiensten om 12.30 uur in en stoppen de auto.  Samir en Nasimeh worden aangehouden. 

Ontmijningsdienst DOVO ontdekt in de koffer een bom van 500 gram hoogst explosief TATP, verborgen in een toilettas van N.N.. Een ontmijningsrobot maakt een röntgenfoto.

Op de foto zijn de explosieven en een draadloze ontsteker te zien.  DOVO besluit de bom onschadelijk te maken. 

Röntgenfoto van de bom. In de blauwe cirkel de antenne van de draadloze ontsteker

Tijdens de ontmanteling zal de bom ontploffen. Eén agent die meer dan honderd meter verder staat, raakt lichtgewond door de klap van de explosie.

Uit het rapport van DOVO blijkt dat het om een professioneel in elkaar gezette bom gaat, met een uniek 3D-geprint stuk en een draadloos ontstekingsmechanisme. De bom kan via een beveiligde "afvuurknop" tot op "enkele honderden meters" worden bediend. 

In de auto wordt ook een enveloppe met 22.000 euro aan cash gevonden. 

Röntgenfoto van de bom. In de cirkel elektronische connectoren

Duitsland 28 juni 2018, snelwegparking Spessart Süd bij Frankfurt

"Daniel" wordt drie dagen later door de Duitse veiligheidsdienst tegengehouden wanneer hij stopt bij een snelwegrestaurant even voorbij Frankfurt. Het blijkt om de Iraniër Assadollah Assadi te gaan. Hij is een "diplomaat", verbonden aan de Iraanse ambassade in Wenen als derde secretaris van de politieke afdeling. Hij reist op dat moment met zijn vrouw en twee bijna volwassen zonen. 

Aangenomen wordt dat hij al lang werd gevolgd door een buitenlandse veiligheidsdienst. 

"Daniel" blijkt een Iraanse diplomaat, Assadolah Assadi en verbonden aan de ambassade in Wenen

"Schat aan bewijsmateriaal"

In de gehuurde rode Ford S-MAX van Assadi wordt een "schat aan bewijsmateriaal" gevonden. "Het leek wel de grot van Ali Babba", zegt een betrokkene. 

Onder meer een notitieboekje met instructies in het Perzisch over het gebruik van de bom.  "Playstation 4" is het codewoord voor de bom. 

Notities gevonden bij Assadi: "Playstation4" blijkt het codewoord voor de bom

Ook uit sms-berichten blijkt dat de drie vaak overlegden via codetaal. Het Belgisch-Iraanse koppel heeft de voorbije jaren elk tot meer dan 100.000 euro aan cash stortingen gedaan op rekeningen. Geld waarvan ze de oorsprong niet kunnen aantonen.

Uit hun reisgeschiedenis en verklaringen van één van de verdachten blijkt dat de drie elkaar vaak en geregeld ontmoetten op steeds verschillende plekken in Europa, onder meer Wenen, Salzburg, München, Milaan, Venetië en in de Iraanse hoofdstad Teheran. 

Assadi beroept zich op zijn diplomatiek statuut en weigert een verklaring af te leggen. Later zal hij in ons land tijdens een onderhoud in de gevangenis speurders bedreigen en zeggen "dat er gewapende groepen klaarstaan om in te grijpen als hij veroordeeld zou worden".

Verklaring van één van de verdachten

In de maanden voor de aanslag reist Assadi steeds vaker over en weer naar Iran: twee keer in 2014, drie keer in 2015, 2016 en 2017, zes keer in 2018. Uit een verklaring gaf één van de verdachten aan dat de bom "eerst nog getest moest worden in Iran".

Een week voor de verijdelde aanslag reist Assadi, alias "Daniel" nog snel over en weer naar Teheran

Dat Assadi als "diplomaat" veel naar Iran reist, is niet abnormaal. Opvallend is wel de frequentie die toeneemt voor de geplande aanslag en de laatste erg korte reizen. Speurders nemen onder meer op basis van een verklaring aan dat Assadi, alias "Daniel", dan de bom is gaan ophalen in Teheran. 

Nasimeh in het Jubelpark, Brussel. Zij zou de 'leider' in het koppel zijn geweest

Onderzoekers ontdekken dat Assadi een jaar voordien, in 2017, al een wagen in Frankrijk huurt. Hij doet dat even voor de massabijeenkomst van de Iraanse oppositie in 2017 . Een jaar dus voor de verijdelde aanslag in 2018.

De gps van de Franse huurauto kan worden uitgelezen door de onderzoekers. Daarop blijkt dat Assadi in 2017 al op verkenning is gegaan naar de zaal in Villepinte waar de jaarlijkse  bijeenkomsten plaatsvinden. De gps toont aan dat hij ook naar het hotel rijdt waar de vip-gasten elk jaar verblijven.  

Notities Assadi met plaats van massabijeenkomst Iraanse tegenstanders regime

Ook de Yahoo-e-mailadressen van de drie worden uitgelezen. Assadi mailt naar Nasimeh "Ik leef al dertig jaar met die kokken" (vrij vertaald: Ik jaag al dertig jaar op die klootzakken van de Iraanse oppositie).

Nasimeh reist herhaaldelijk terug naar Iran.

Nasimeh wordt in 2010 erkend als Iraanse vluchteling. Toch zal ze tussen 2010 en 2018 dertien keer terugreizen naar Iran, vaak zelfs met een Iraans zakenvisum. Van die  reizen worden geen stempels in haar paspoort teruggevonden. In de woning van Nasimeh en Amir wordt 35.000 euro cash gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat er tussen 2011 en 2018 voor 106.496 euro cash is gestort op rekening van Nasimeh.

Nasimeh houdt vol tegen de speurders dat ze dacht dat het pakje vuurwerk bevatte, "om de aanwezigen eens te doen schrikken". 

Bezwarende conversaties tussen Nasimeh en Assadi

In het dossier is ook een vierde Belgische man, A.M., aangehouden. Hij deed zich ook voor als aanhanger van de Iraanse oppositie. Hij was aanwezig in de zaal, maar bleef heel de tijd aan de zij-uitgang, ondanks vragen om mee te helpen bij de organistatie. "Hij gedroeg zich vreemd", zegt een getuige. Hij heeft een pasje voor de vip-zone, maar gaat daar niet één keer naartoe. 

Hij blijkt tijdens zijn arrestatie in Parijs een telefoon op zak te hebben met slechts één nummer: dat van "Daniel", alias voor Assadi. De verpakking van die telefoon en een Duitse sim-kaart worden in Assadi’s gehuurde rode Ford S-MAX teruggevonden. Volgens de speurders diende hij als "back-up"-spion in de zaal. 

Uit de notities blijkt dat Assadi zeker nog één iemand aanstuurt. 

Staatsveiligheid: "Drie hebben aanslag proberen te plegen in naam en opdracht van Iran"

Volgens de veiligheidsdienst is Assadi een spion met als dekmantel diplomaat bij de Iraanse ambassade. Hij werkt voor de Iraanse afdeling van de MOIS. Dat is de voornaamste Iraanse inlichtingendienst, die zowel binnen als buiten Iran actief is. 

De MOIS staat op de Europese terreurlijst, omdat de dienst onder meer een bommencampagne in Irak heeft opgezet tegen westerse doelwitten. Voor zijn aanstelling in Wenen was Assadi geaccrediteerd bij de Iraanse ambassade in Bagdad, Irak. 

De conclusies van de Staatsveiligheid

De conclusie van onze Staatsveiligheid is duidelijk. "De drie werkten samen om een aanslag te plegen tegen de Iraanse oppositie. Het gaat niet om een individuele actie, maar ze werd aangestuurd vanuit Iran."

Wat nu, Iran?

De conclusies van het onderzoek en de Staatsveiligheid zijn zeer verregaand voor Iran. Het betekent dat de Staatsveiligheid concludeert dat Iran probeerde een bomaanslag te plegen in een hal met 15.000 tegenstanders van het regime bij Parijs.

De gevolgen van de bomaanslag in Frankrijk in 2018 hadden ongezien kunnen zijn. Tijdens de bijeenkomst waren onder meer tientallen internationale vips aanwezig, onder wie president Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani, de Colombiaanse voormalige presidentskandidate en FARC-gevangene Ingrid Betancourt, een Algerijnse oud-vicepresident, ….

Nasimeh N. verstopte de explosieven in haar toilettas, eerder stortte ze grote sommen cash geld op haar bankrekening

Het proces in Antwerpen begint vrijdag en zal met argusogen worden bekeken vanuit Washington, Tel Aviv, Parijs en verschillende Europese hoofdsteden. Als het tot een veroordeling komt, staat Iran internationaal met de billen bloot. 

Voor Iran komt het proces erg ongelegen, net nu er een nieuwe administratie met pas verkozen president Joe Biden aan de macht komt in de VS. Iran wil immers proberen om tot een nieuw akkoord te komen over zijn nucleaire activiteiten met president Biden en Europa.  

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...
Amir S.

Meest gelezen