foto: Radio 2

Actievoerders betogen op Dusartplein tegen geweld op vrouwen: "De voorbije tien dagen vier vrouwen vermoord in ons land"

Op het Dusartplein in Hasselt riep een 30-tal betogers op zondagmiddag geweld tegen vrouwen een halt toe. Volgens de manifestanten nam het probleem tijdens de coronacrisis met zienderogen toe. Er werden dit jaar al 21 vrouwen vermoord in België, waarvan de laatste vier slachtoffers in de voorbije tien dagen werden gemaakt. Ook in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Bergen en Namen werd er actie gevoerd.

“Solidariteit, voor alle vrouwen wereldwijd”, scandeerden de aanwezige betogers, op initiatief van Mirabal. Het platform van verenigingen tegen vrouwengeweld stuurde dit jaar aan op lokale acties die coronaproof konden doorgaan. “We wilden ook in Limburg de ernst van de feiten aanklagen”, zegt Ayse Yigit, PVDA-politica. Femicide is zowat de ergste vorm van geweld in onze samenleving. We willen dat de politiek concrete stappen onderneemt. Vrouwen die een klacht indienen moeten meteen geholpen worden. Er moet meer geïnvesteerd worden in opvanghuizen, verspreid over heel het land. En er moet een vorming komen voor justitie en politie, zodat zij het delicate probleem met meer expertise kunnen aanpakken.” 

Liever single, dan samen met een man

Als vrouwenactivist komt Yigit regelmatig in contact met vrouwen die grote angsten met zich meedragen. “Heel recent kreeg ik te maken met een dame die er bewust voor koos om single te blijven. Ze was al door drie mannen mishandeld, en bleef nog liever alleen dan opnieuw in haar ongeluk te lopen. Haar geloof in de liefde was verwoest. We kunnen dit soort verhalen niet langer negeren.

De veiligheid van vrouwen komt in het gedrang door de coronacrisis

Gemma en Sabrina, twee vrouwelijke betogers, kwamen ondanks de coronabeslommeringen toch mee betogen. “Veel vrouwen die de moed verzamelen om een klacht in te dienen, worden te laat of gewoonweg niet geholpen. Daarom willen we dat er vanuit justitie sneller gehandeld kan worden”, zegt Gemma. “De coronacrisis maakt de situatie in veel gezinnen nog benauwder”, vervolgt Sabrina. “Mensen zitten constant op elkaars lip en de gemoederen lopen hoog op. De veiligheid van veel vrouwen komt meer dan ooit in het gedrang.” 

foto: Radio 2

Meest gelezen