Videospeler inladen...

"Communicatie telkens heruitvinden, maar nog nooit zo dicht bijeen": Hilda en René, alzheimerpatiënt en mantelzorger 

René en Hilda De Vrij wonen al meer dan 50 jaar samen. Sinds een aantal jaar lijdt Hilda aan de ziekte van Alzheimer waardoor het elke dag moeilijker wordt om met elkaar te praten. "Maar ze blijft de vrouw van mijn leven", zegt René. De twee vinden elkaar in oude muziekjes en lang vervlogen herinneringen. Alzheimerliga Vlaanderen zoekt daarom uw oude foto's om communicatie tussen patiënten en hun omgeving terug mogelijk te maken. 

Leo Bergmans uit Duffel had die oproep van de Alzheimerliga goed begrepen en haalde een oude prentencollectie van Cichoreifabrikant De Beukelaer van op zolder. "Het verrast mij hoeveel fijne herinneringen ik er zelf aan heb gehad", zegt Leo. De Zevende Dag ging de foto's bij Leo ophalen en trok met beeldmateriaal naar Hilda en René in Minderhout. 

"Herinneringen ophalen kan gesprek uitlokken, een warm gevoel teweegbrengen of een fijne emotie", zegt Lien Vandenbergh van de Alzheimerliga. "Het doet ook beroep op wat mensen wel nog kunnen, wel nog weten en dat doet heel veel voor het gevoel van eigenwaarde. Daarom willen we beelden krijgen uit alle uithoeken van Vlaanderen om die aan patiënten aan te bieden." 

De Warmste Week staat dit jaar helemaal in het teken van vrijwilligers. Wil je meer doen dan foto's opdissen dan kan je je bij de Alzheimerliga ook melden als vrijwilliger. Of heb je zelf een project waarbij je wat extra handen kan gebruiken, ga dan zeker eens kijken op de website van De Warmste Week. 

Bekijk hier de bijhorende reportage uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen