Videospeler inladen...

Premier De Croo (Open VLD): "Bulk van doses coronavaccin krijgen we in tweede en derde kwartaal 2021 binnen"

De meeste coronavaccins zal ons land pas mogen verwachten in het tweede en derde kwartaal van 2021, tussen het voorjaar en het najaar van volgend jaar dus. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd in "De zevende dag". De eerste dosissen zijn er mogelijk al voor het einde van het jaar, "maar we zullen nog een relatief lange periode redelijk voorzichtig moeten zijn", zo vat De Croo het samen. Het inzetten van miljoenen sneltesten vanaf 2021 kan misschien wel meer mogelijk maken, aldus De Croo.

Ja, er is licht aan het einde van de tunnel, benadrukt De Croo. "Want het Europese systeem heeft goed gewerkt: 25 miljoen dosissen voor ons land zijn gegarandeerd, we hebben via de Europese Unie op vier vaccins ingetekend nu." Maar voor Belgen effectief een coronavaccin toegediend zullen krijgen, is 2021 zeker al enkele maanden ver. 

"Als de eerste dosissen van een coronavaccin eind december in ons land geraken, dan betekent dat niet dat we binnen de maand de eerste mensen kunnen vaccineren. De grote bulk zal voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zijn. Dat betekent dat we nog een relatief lange periode redelijk voorzichtig zullen moeten zijn", aldus De Croo. "We moeten er ons bewust van zijn dat we niet snel terug naar het normale leven kunnen."

Wie er als eerste een coronavaccin kan krijgen, is duidelijk volgens De Croo. "Eerst de mensen die in de zorgsector werken, omdat zij blootgesteld worden aan het virus, en omdat we hen nodig hebben om te zorgen voor andere mensen. Daarna is het aan de 65-plussers en kwetsbare mensen", aldus De Croo. De piste om na het zorgpersoneel eerst jongere bevolkingsgroepen te vaccineren: daar ziet De Croo geen heil in.

Bekijk hier wat premier De Croo zegt over de vaccinstrategie in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Miljoenen sneltesten nodig om meer zaken toe te laten"

Naast het vaccinatiebeleid zal ook het testbeleid een belangrijke pijler blijven in de aanpak van het coronavirus. "Sneltesten kunnen hier een nieuwe dimensie aan geven", vindt De Croo. "En we gaan miljoenen sneltesten nodig hebben, 2 tot 4 miljoen per maand in ons land. Op het moment dat de verspreiding van het virus laag genoeg is, kan het breed uitvoeren van sneltesten ons toelaten om enkele dingen meer toe te laten." 

De discussie die in Nederland woedt, is dat een resultaat van een sneltest zou kunnen bepalen of iemand toegang krijgt tot een bepaalde plek of evenement. Op die mogelijkheid wil De Croo niet ingaan. "Laten we dat nog bekijken. Wat wel zeker is: het resultaat van elke coronatest moet goed geregistreerd worden. We moeten die gegevens hebben en goed verzamelen. Anders bewijzen we onszelf geen enkele dienst met die aanpak."

Wat met de eindejaarsperiode?

In de kerstperiode maken of kraken we een derde golf. Ik wil die zeker kraken.

Premier Alexander De Croo

Komende vrijdag staat er opnieuw een Overlegcomité gepland, waar de huidige maatregelen worden bekeken. "De cijfers evolueren in de goede richting, en dat is dankzij ons allemaal. Vrijdag zullen er enkele zaken op tafel liggen, waaronder de heropening van de niet-essentiële winkels en de musea", zegt De Croo. "Maar bij elke beslissing vragen we ons af: is het volgens de coronacijfers verantwoord om iets te doen? En als dat zo is: onder welke voorwaarden dan?" 

De kerstperiode wordt cruciaal om een derde coronagolf te vermijden, zegt De Croo. "Voor mij persoonlijk bestaan er twee fases: het virus bedwingen met strenge maatregelen om zo de cijfers naar beneden te krijgen, en het virus beheersen bij lage cijfers om ervoor te zorgen dat de cijfers laag blijven. Vrijdag zitten we nog steeds in de "bedwingfase", en dat nog voor een tijdje. Ofwel kraken we de derde golf in de kerstperiode, ofwel maken we een derde golf. Ik wil hem kraken, niet maken. Al ben ik me er ten zeerste van bewust dat het voor veel mensen nu bijzonder moeilijk is. Maar een eventuele derde golf zal nog véél moeilijker zijn.""

Bekijk hier het gesprek met premier De Croo over de aanpak van het coronavirus in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen