Video van coronabetoger die zichzelf vergelijkt met nazislachtoffer wekt beroering in Duitsland

In Duitsland is een video viraal gegaan waarin een jonge vrouw die protesteert tegen de coronamaatregelen zichzelf vergelijkt met Sophie Scholl, een studente die in 1943 werd terechtgesteld door de nazi's. Een veiligheidsagent hoort het aan, maar stapt op omdat hij "dat soort domheid niet wil beveiligen". De man heeft intussen bijval gekregen van de minister van Buitenlandse Zaken.

In verschillende Duitse steden werd gisteren opnieuw betoogd tegen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Dat was onder meer het geval in Hannover in het noordwesten van Duitsland. 

Daar nam een van de betogers, een jonge vrouw, het woord op het podium. "Ik voel me als Sophie Scholl", stak ze van wal, "omdat ik al maanden actief ben in het verzet, speeches geef, demonstraties bijwoon, flyers uitdeel en sinds gisteren ook bijeenkomsten organiseer." 

Sophie Scholl, de vrouw met wie ze zich vergelijkt, was een studente uit München die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de organisatie "Die weisse Rose" vreedzaam protesteerde tegen de nazi’s, maar op haar 22e werd terechtgesteld. 

Beveiligingsagent

In beeld verschijnt ineens een man, kennelijk een veiligheidsagent die was ingeschakeld om de veiligheid van de betogers te verzekeren. Hij heeft zijn oranje hesje uitgetrokken en duwt het in de handen van de verbouwereerde vrouw. "Dit soort domheid beveilig ik niet", horen we hem zeggen, waarna hij de vrouw ervan beschuldigt de Holocaust, de vervolging en genocide van de joden door de nazi's, te trivialiseren.

De man krijgt bijval van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. "Wie zichzelf vergelijkt met Sophie Scholl of Anne Frank spot met de moed die nodig was om zich te verzetten tegen de nazi's", schrijft hij op Twitter. "Dit bagatelliseert de Holocaust en getuigt van een onverdraaglijke vergetelheid van de geschiedenis. Niets verbindt coronaprotesten met verzetsstrijders. Niets!"

Vorige week was ook al commotie ontstaan toen een elfjarig kind zichzelf tijdens protest in Karlsruhe had vergeleken met het ondergedoken joodse meisje Anne Frank, omdat ze haar verjaardag in stilte moest vieren zodat de buren niet zouden horen dat er vriendjes waren uitgenodigd. Ook die uitspraak weekte woedende reacties los. De lokale politie had het toen over een "ongepaste" en "smakeloze" vergelijking.

Meest gelezen