Radio 2

Kroeskarpers uitgezet in kanaal Ieper-Komen

Er zijn flink wat karpers op de kust in Ieper. In het kanaal Ieper-Komen zijn maar liefst 19.000 kroeskarpers uitgezet. Op die manier moet de zeldzame vissoort in stand gehouden worden.

Zeldzaam, kieskeurig visje

De kroeskarper is een vissoort die steeds minder voorkomt in Vlaanderen.  Je vindt hem nog maar op vijf plekken in het wild. Het is dan ook een nogal kieskeurige vis. De kroeskarper zwemt het liefst in helder, stilstaand water van goeie kwaliteit én met veel planten in de buurt. 

Het kanaal Ieper-Komen lijkt aan die voorwaarden te voldoen en daarom zijn er nu 19.000 kroeskarpers uitgezet. De Provinciale Visserijcommissie van West-Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos hopen op die manier om de soort in stand te houden.  En in Ieper zien ze de vissen graag komen. Het is voor de stad hét bewijs dat het goed gaat met de waterkwaliteit in het kanaal. 

Dit is hét bewijs dat het goed gaat met de waterkwaliteit in het kanaal Ieper-Komen.

Schepen van Leefmilieu Valentijn Despeghel

Wilde neef van de goudvis

De vissen die nu uitgezet zijn, werden gekweekt in het centrum voor visteelt in Linkebeek, in Vlaams-Brabant. Maar veel zullen de Ieperlingen nog niet merken van de nieuwe inwoners. De vissen zijn nu nog nog maar 3 à 4 centimeter en moeten nog veel groeien. Een kroeskarper wordt gemiddeld 25 centimeter lang. Door zijn goudbruine zijkanten en roodbruine vinnen wordt de kroeskarper ook wel eens 'de wilde neef van de goudvis' genoemd. 

Radio 2

Meest gelezen