Moncef Slaoui (archieffoto)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - Hoge Amerikaanse functionaris: "Mogelijk kunnen we eerste mensen op 11 of 12 december vaccineren"

In de VS kunnen de eerste mensen mogelijk op 11 of 12 december worden gevaccineerd tegen het coronavirus, zo meldt de hoge regeringsfuctionaris Moncef Slaoui. In België zullen we het leeuwendeel van de coronavaccins pas in het tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Volg alles coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris: "Mogelijk kunnen we eerste mensen in de VS op 11 of 12 december vaccineren"

In de VS kunnen de eerste mensen mogelijk al op 11 of 12 december een coronavaccin toegediend krijgen, als de autoriteiten het vaccin van farmareus Pfizer-BioNTech goedkeuren. Dat heeft Moncef Slaoui, een hoge functionaris van het Amerikaanse vaccinatieprogramma, aan CNN verteld.

"Ons plan is om de vaccins naar de vaccinatiesites te kunnen brengen 24 uur na de goedkeuring, dus ik denk dat we op 11 of 12 december kunnen beginnen. Met een effectiviteit van 95 procent kunnen we tegen mei een groepsimmuniteit bereiken als we ongeveer 70 procent van de bevolking vaccineren."

Pfizer-BioNTech heeft zijn vaccin vrijdag ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde  Food and Drug Administration in de VS. Op 10 december komt een adviescomité samen dat zich erover zal buigen. Zelfs al zouden de vaccinatiecampagnes de volgende dag al kunnen starten, dan nog zal niet iedereen het vaccin tegelijk (kunnen) krijgen in de VS.

Premier De Croo: "Niet iedereen binnen de maand gevaccineerd"

Het leeuwendeel van de coronavaccins zullen we pas in het tweede en derde kwartaal van 2021 binnenkrijgen. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) in "De zevende dag".

"Het is niet omdat eind december de eerste vaccins zouden binnenkomen dat iedereen binnen de maand gevaccineerd zal zijn", zegt hij. "Men gaat ervan uit dat de grootste bulk aan dosissen voor het tweede en derde kwartaal van 2021 zal zijn. We moeten nog een relatief lange periode voorzichtig zijn", tempert hij hoge verwachtingen.

Lees meer in dit artikel:

Australië bijna corona-vrij

Australië lijkt het coronavirus stilaan achter zich te laten. De tweede golf is er met strenge lockdown-maatregelen vrij snel en efficiënt bedwongen. Nu kunnen de Australiërs weer uitkijken naar wat versoepelingen. 

Videospeler inladen...

Spanje begint grootschalig vaccinatieprogramma in januari

Spanje begint in januari met een grootschalige campagne om de bevolking in te enten met een vaccin tegen het coronavirus. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez aangekondigd.

Volgens Sanchez kan een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden in het eerste kwartaal van volgend jaar worden gevaccineerd, citeert de krant El País hem.

Spanje is samen met Duitsland het eerste EU-land met een compleet vaccinatieplan, maakt de Spaanse premier zich sterk. "We hebben een aantal moeilijke maanden voor de boeg, maar de routekaart is getekend", zei hij. Spanjaarden zullen op 13.000 vaccinatiepunten een spuitje kunnen krijgen. Sanchez belooft ook nog om meer middelen vrij te maken voor extra zorgpersoneel. 

Kunnen we de jongeren beperkt en veilig oudjaar laten vieren?

Sofie Crommen, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinder-en Jeugdpsychiatrie, heeft in “De wereld vandaag” op Radio 1 een opmerkelijk voorstel gelanceerd. “Laat jongeren op een veilige manier iets feestelijks doen op oudejaarsavond”, klinkt het. “Want ze hebben tijdens deze crisis veel opgeofferd, en ze moeten daarvoor waardering krijgen.” Valt daar iets voor te zeggen? Wat zou er dan concreet mogelijk zijn? En hoe zien jongeren dat? 

Lees  meer in dit artikel:

Inwoners Hongkong krijgen 500 euro bij positieve coronatest

De regering van Hongkong gaat eenmalig 5.000 Hongkongse dollar, omgerekend bijna 550 euro, uitkeren aan inwoners die positief worden getest op het coronavirus. Dat moet de stedelingen stimuleren zich te laten testen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Daarnaast is de eenmalige premie bij een positieve test ook een tegemoetkoming aan de inwoners van de metropool die zich zorgen maken over hun inkomen als ze door verplichte quarantaine niet kunnen gaan werken. De details van de regeling worden later nog bekendgemaakt.

AFP or licensors

G20-landen beloven eerlijke verdeling van vaccin

De G20 belooft een eerlijke verdeling van het vaccin tegen COVID-19 over de hele wereld. De armste landen zullen ondersteund worden, staat in de slotverklaring van de virtuele top van de Groep van Twintig.

De leiders van de G20-landen vergaderden dit weekend virtueel onder leiding van gastland Saudi-Arabië. Het coronavirus kaapte een groot deel van de agenda weg: heel wat G20-landen blijven niet gespaard van een stevige tweede coronagolf, nadat ze in het voorjaar al te maken kregen met het longvirus.

Intussen zitten verschillende vaccins tegen COVID-19 in een vergevorderd stadium. De Amerikaanse regering wil al voor midden volgende maand starten met de eerste inentingen, liet een ingewijde weten.

Maar ook zwakkere economieën zullen toegang krijgen tot een vaccin, beloven de G20-landen in hun slotverklaring. De armste landen, wiens economieën een nieuwe klap kregen door het virus, zullen daarin ondersteund worden. "We hebben middelen gemobiliseerd om aan de onmiddellijke financiële noden op vlak van mondiale gezondheid te beantwoorden en om onderzoek, ontwikkeling, productie en verdeling van testmateriaal, behandelingen en veilige vaccins tegen COVID-19 te ondersteunen."

Videospeler inladen...

"Dit soort domheid beveilig ik niet": Man haalt uit naar coronabetoger die zichzelf vergelijkt met nazislachtoffer

In Duitsland is een video viraal gegaan waarin een jonge vrouw die protesteert tegen de coronamaatregelen zichzelf vergelijkt met Sophie Scholl, een verzetsactiviste die in 1943 werd geëxecuteerd door de nazi's. Een veiligheidsagent hoort het aan, maar stapt op omdat hij "dat soort domheid niet wil beveiligen". De man heeft intussen bijval gekregen van de minister van Buitenlandse Zaken.

Lees meer in dit artikel:

Eerste besmette nertsenkwekerij vastgesteld in Frankrijk

Het coronavirus is voor het eerst ontdekt bij een nertsenkwekerij in Frankrijk. Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Ongeveer duizend nertsen moeten worden afgemaakt.

De besmetting werd vastgesteld bij een bedrijf in het departement Eure-et-Loir. Het Franse ministerie beval "het slachten van de in totaal duizend dieren die nog aanwezig zijn en het elimineren van de producten die afkomstig zijn van de dieren", zo blijkt uit een verklaring.

Frankrijk telt maar vier nertsenkwekerijen. Op een van die plaatsen werd al zeker geen besmetting aangetroffen. Ook de twee andere kwekerijen werden onderzocht, maar het resultaat daarvan wordt pas in de loop van de week verwacht.

Verschillende Europese landen hebben al melding gemaakt van coronabesmettingen in nertsenkwekerijen. In Denemarken, waar er een gemuteerd coronavirus werd vastgesteld, heeft dat geleid tot een grootschalige ruimingsactie waarbij alle nertsen - 15 à 17 miljoen in totaal - afgemaakt moeten worden.

Minister Vandenbroucke (SP.A) sluit weddenschap af in "De zevende dag" over aanpak vaccinatie: "Dit zal lukken, anders moet u op mij schieten"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) maakt zich sterk dat België in staat zal zijn de bevolking vlot en systematisch te vaccineren tegen het coronavirus eens de eerste vaccins er zullen zijn. "Ik ga met u een weddenschap aan: dit zal lukken", zegt hij in "De zevende dag". "Anders moet u op mij schieten":

Videospeler inladen...

Politie legt coronafeestjes stil in Bilzen en Hasselt

De Limburgse politie heeft dit weekend pv’s uitgedeeld aan in totaal 13 feestvierders die het niet te nauw namen met de coronamaatregelen. De feestjes vielen extra hard op door de geluidsoverlast.

Lees meer in dit artikel:

Frank Vandenbroucke: "Plaatje is té rooskleurig, nog altijd meer patiënten die intensieve zorg krijgen dan op piek eerste golf"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (S.PA) hamert erop dat de coronacrisis in ons land schrijnend pijnlijk blijft. Hij heeft het over een "te rooskleurig ziekenhuisplaatje". "Er zijn nu nog altijd meer covidpatiënten die intensieve zorg krijgen dan op de piek van de eerste coronagolf", rekent en legt Vandenbroucke uit in "De zevende dag" op Eén. 

Lees meer in dit artikel:

Het land dat nooit in lockdown ging, gaat dan toch overstag: ook Zweden neemt nu strengere maatregelen

Zweden heeft nu toch strengere coronamaatregelen genomen. Vanaf maandag geldt een verbod op de verkoop van alcohol na 22 uur en mag je in de publieke ruimte met maximum acht mensen tegelijk samenkomen. “Zweden heeft het idee van groepsimmuniteit moeten opgeven, dat is een belangrijk element geweest in de ommezwaai.”

Lees meer in dit artikel:

Minister Verlinden over kerst: "Wens om meer menselijke nabijheid toe te laten, maar evenwicht vinden"

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil graag met de kerstdagen perspectief bieden. "We zijn nu op vijf weken van Kerstmis. Als we ons allemaal goed aan de maatregelen houden, dan kunnen we misschien een perspectief bieden", zegt ze in de krant De Zondag.

Ik wil geen valse beloftes doen

Maar welk perspectief dan? Verlinden: "Dat kan ik met de beste wil van de wereld niet zeggen. Ik wil geen valse beloftes doen. Maar het is mijn absolute wens, en die van mijn collega’s, om iets meer menselijke nabijheid toe te laten voor Kerstmis. Tegelijk moeten we de alarmsignalen van de ziekenhuizen héél serieus nemen. We moeten een evenwicht vinden."

Opinie: "Beste student, de pest, de Spaanse griep en de rode hond... Ook dit waait wel weer over"

De klaagzangen van leerlingen en studenten over hun gefnuikte jonge leven zijn niet te tellen. Terecht, zegt leraar Pieter Van den Bossche. Zijn steun-met-kwinkslag hebben ze dubbel en dik om deze harde tijden door te komen.

Lees het hier in deze opinie:

Ziekenhuizen zouden van de overheid 1.600 euro per dag per coronapatiënt krijgen. Klopt dat?

Op sociale media en in de mailbox van de VRT NWS-ombudsman gonst het van de geruchten. Ziekenhuizen zouden van de overheid een bepaald bedrag uitgekeerd krijgen per coronapatiënt. Daarom zouden die ziekenhuizen meer coronagevallen rapporteren dan er in werkelijkheid zijn. Wat klopt er van die verhalen?

Lees het hier:

Het antwoord op jouw vragen over coronavaccins

Nu enkele bedrijven in de laatste fase zitten van de ontwikkeling van een coronavaccin, krijgt onze redactie heel veel vragen. Wie zal het eerst ingeënt worden? Mag ik kiezen welk vaccin ik krijg? En zijn er bijwerkingen mogelijk op lange termijn? VRT NWS beantwoordt jouw vragen over de vaccins.

Lees er hier alles over:

Bpost zoekt naar "creatieve oplossingen" voor bestelde pakjes

Bpost wil blijven zoeken naar manieren om de pakjesverdeling zo goed mogelijk te laten verlopen. Het postbedrijf reageert daarmee op de oproep van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). Vrijdag maakte Bpost bekend dat een deel van de pakjes niét aan huis geleverd kan worden - door de enorme drukte - en ergens opgehaald zal moeten worden. 

Lees er alles over in onderstaand artikel:

Brazilaanse voetbalvedette Marta is besmet

De Braziliaanse voetbalster Marta heeft positief getest op corona. Ze mist daardoor een dubbele oefeninterland tegen Ecuador. De 34-jarige Marta geldt als een van de beste voetbalspeelsters ooit en wordt vaak de vrouwelijke Ronaldinho genoemd. Zes keer - een record - werd de aanvalster verkozen tot Wereldvoetbalster van het Jaar.

De speelster van Orlando Pride mist door de positieve test twee vriendschappelijke matchen van Brazilië tegen Ecuador, op 27 november en 1 december in Sao Paulo. In de selectie wordt ze vervangen door Camila Silva.

Vlaamse ombudsman is klachten beu: "Denk over die ene reis toch maar eens goed na"

De Vlaamse ombudsman vreest opnieuw voor een hoog aantal klachten over geboekte reizen die geannuleerd worden. Hij vraagt dan ook om niet zomaar reizen te gaan boeken deze winter of komend voorjaar. Dat schrijft De Zondag. "Ik ben samen met de andere klachtenbehandelaars niet echt gemotiveerd om die klachten opnieuw te moeten behandelen", zegt ombudsman Bart Weekers.

Lees meer in onderstaand artikel:

Vanaf morgen kunnen mensen zonder symptomen zich weer laten testen op corona

Heb je een hoogrisicocontact gehad maar heb je geen ziekteverschijnselen? Dat kan je je vanaf morgen toch weer laten testen. Maar je mag daarvoor niet naar de huisarts. Je moet daarvoor naar een triagecentrum. En om daar een afspraak te kunnen maken, moet je eerst een code krijgen. En die komt van het opsporingscentrum. Ingewikkeld? We zetten al jouw vragen en de antwoorden op een rijtje. 

Lees meer in dit artikel:

"Ruim 18% van de niet-essentiële winkels dreigt einde van het jaar niet te halen"

Op dit moment zeggen meer dan 7 op de 10 zelfstandigen dat ze erg veel stress ervaren. Ruim de helft (52 procent) van de zelfstandigen zit er momenteel mentaal en financieel door. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij handelszaken die niet-essentiële producten verkopen.

Een gebrek aan perspectief, dat blijkt ondernemers vooral wakker te houden, zo blijkt uit de bevraging bij 688 handelszaken die niet-essentiële producten verkopen. Het omzetcijfer voor hen daalt met 85 tot 90 procent. Daar komt bij dat 1 op de 3 handelszaken al onvoldoende reserves voor corona had om een crisis te doorstaan.

De meerderheid (72 procent) van de niet-essentiële winkels die gesloten moeten blijven, probeert zich aan te passen aan de huidige situatie door afhaal, levering of e-commerce aan te bieden. "Maar dat is bij die winkels maar goed voor 12 procent van de omzet", nuanceert NSZ. "Dat is ruim onvoldoende. Dat komt vooral omdat de meerderheid (61 procent) van de handelaars wel op een of andere manier online actief is, maar slechts een op de vijf (23 procent) heeft een volwaardige webshop.

Maar liefst 19.911 winkels in Vlaanderen die momenteel de deuren moeten sluiten, zijn vragende partij om terug te openen op afspraak. "Anders dreigt ruim 18 procent het einde van het jaar niet te halen."

De cijfers: aantal besmettingen daalt tot gemiddeld 4.166 bevestigde gevallen per dag

De coronacijfers in ons land blijven dalen. Tussen 15 en 21 november werden er elke dag gemiddeld 316 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 34 procent, vergeleken met een week ervoor. Ook het aantal dodelijke slachtoffers daalt, gemiddeld sterven nu elke dag 172 patiënten aan de gevolgen van een coronabesmetting. Ook het aantal besmettingen zelf blijft dalen, maar die daling vertraagt. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 15 tot en met 21 november werden elke dag gemiddeld 316 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 34 procent in vergelijking met de week ervoor. Van 8 tot 14 november waren er gemiddeld 479 ziekenhuisopnames per dag.
  • Gisteren, zaterdag 21 november, werden 255 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 529 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 5.017 coronapatiënten in het ziekenhuis. 1.201 onder hen liggen op intensieve zorg. 799 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 12 tot 18 november overleden elke dag gemiddeld 172 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Tussen 5 en 11 november overleden elke dag gemiddeld 205 mensen. In totaal noteerde België al officieel 15.522 doden ten gevolge van COVID-19.
  • Tussen 12 en 18 november werden per dag gemiddeld 4.166 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. Door de nieuwe teststrategie worden voorlopig enkel mensen met symptomen getest. Alles samen zijn er 556.904 bevestigde besmettingen in ons land sinds de uitbraak van de pandemie.
  • Tussen 12 en 18 november werden dagelijks gemiddeld 28.900 tests afgenomen. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 16,4 procent. Dat betekent dat minder dan 1 op de 5 afgenomen testen positief was.

* Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

Let wel: vanaf maandag 23 november - morgen - wordt de teststrategie opnieuw gewijzigd. Wie dan een hoogrisicocontact heeft gehad met een coronapatiënt en geen symptomen heeft, zal zich opnieuw kunnen laten testen. Lees er hier alles over.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Videospeler inladen...

Medicijnencocktail waarmee president Trump werd behandeld, goedgekeurd

De experimentele coronabehandeling die Amerikaans president Donald Trump kreeg, is officieel goedgekeurd in de VS. Het gaat om een cocktail met antilichamen van het Amerikaanse bedrijf Regeneron. Volgens Trump heeft het middel hem genezen na zijn besmetting in oktober. Het middel is geen vaccin maar het kan patiënten helpen die erg ziek zouden kunnen worden van COVID-19. Dat zegt de geneesmiddelenwaakhond. Het mag niet gebruikt worden bij patiënten die in het ziekenhuis liggen of zuurstof nodig hebben.


In de Verenigde Staten is nu de kaap van 12 miljoen bevestigde besmettingen overschreden. In minder dan een week tijd kwamen er een miljoen bij. In de staat Californië gaat straks de avondklok in. 

Lees hier alles over de goedgekeurde coronabehandeling:

Meest gelezen