foto Peter Hilz (C)

De Croo: "Kerncentrales sluiten alleen als het haalbaar en betaalbaar is", Vandenbroucke: "Wie is Bart De Wever in dezen?"

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) zal zijn regering er alles aan doen om de kerncentrales in ons land te sluiten tegen 2025.  Enkel als de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt, zullen er twee geopend blijven, zo stelde hij in "De Zevende Dag". Hij reageert daarmee op het het aanbod van N-VA-voorzitter Bart De Wever om met een wisselmeerderheid de kernuitstap uit te stellen. "Wie is Bart De Wever in deze?", vraagt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zich af.

"We werken eigenlijk gewoon verder op een beslissing die de vorige regering in 2015 (toen nog mét de N-VA, red.) heeft genomen", stelt premier Alexander De Croo. "De bedoeling is om de kernuitstap dus uit te voeren en niet opnieuw naar een uitstel te gaan, zo staat het in het regeerakkoord."

Bekijk hier het gesprek met premier De Croo over de kernuitstap in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Croo veegde meteen ook de kritiek van de N-VA van tafel, dat ons land op weg zou zijn naar een rampzalige situatie waarin de bevoorradingszekerheid in het gedrang zou komen, als de kernuitstap wordt uitgevoerd. "We hebben in ons regeerakkoord gesteld dat de kernuitstap enkel zal worden uitgevoerd als die haalbaar en betaalbaar is."

De laatste twee kerncentrales zullen volgens De Croo dus ook na 2025 open blijven als de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd kan worden. Van een rampscenario, zoals de N-VA het voorstelt, zal volgens de eerste minister dus geen sprake zijn. De regering geeft zichzelf nog tot eind volgend jaar om de situatie rond die bevoorrading te bestuderen.

Eerder deze week bleek dat Engie Electrabel ook volop bezig is om de uitstap voor te bereiden en geen investeringen meer zal doen in de kerncentrales. Maar volgens De Croo betekent dat niet dat het bedrijf in 2025 de centrales zo maar zal sluiten en dat de regering zal moeten gaan bedelen om ze toch open te houden als de bevoorradingszekerheid er niet zou zijn. "Engie Electrabel houdt rekening met de twee scenario's, de volledige sluiting en het openhouden van twee centrales als dat nodig zou zijn."

Bij de premier valt het aanbod van de N-VA tot een wisselmeerderheid, om zo de regeringspartijen uit elkaar te spelen, duidelijk op een koude steen.  De Croo noemde het dossier van de kernuitstap "te belangrijk om in te gaan op een politiek opbod". 

Vandenbroucke: "Die mededeling was totaal onbelangrijk"

Ook minister van Volksgezondheid en vicepremier Frank Vandenbroucke (SP.A) is niet onder de indruk van het aanbod van De Wever. "Wie is Bart De Wever in dezen?", vraagt hij zich op zijn beurt af in "De zevende dag". "Hij zit niet in de regering. (...) Die mededeling was totaal onbelangrijk. Dat is ook waarom mijn partij niet gereageerd heeft. Dat is een opmerking van langs de zijlijn. De regering is gevormd en ze is solidair."

Bekijk hier de reactie van minister Vandenbroucke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen