Videospeler inladen...

"Nederlandse concurrentie staat klaar om onze markt in te nemen": reis- en eventsector voelen zich vergeten

Terwijl de Belgische reis- en eventsector stilliggen, staan de Nederlandse concurrenten klaar om de Belgische markt over te nemen. Een harde realiteit voor ondernemers Christel Somers en Katrien Vermeire. "We vechten niet alleen tegen het virus, maar ook tegen het buitenland", zegt Katrien Vermeire in "De zevende dag". 

De noodkreet van ondernemers klinkt steeds luider tijdens de coronacrisis. Afgelopen week stapte de Luikse Alysson Jadin uit het leven nadat ze haar nieuwe kapsalon verplicht moest sluiten door de lockdown. 

Coronaproof autocar buiten gebruik

Christel Somers, zaakvoerder van touringoperator Montana en oprichter van actiegroep “SOS Travel”, herkent die wanhoop. “Wij zijn al sinds maart achter de schermen bezig met herboekingen, annulaties en repatriëring, zonder inkomsten. Ik heb geen enkele nieuwe boeking meer gedaan”, zegt ze in “De zevende dag”. 

Wij werken met hart en ziel, maar het wordt wel echt zwaar
Christel Somers

“Een collega heeft een autocar gekocht en meer dan 10.000 euro extra betaald om die coronaproof te maken," vertelt Somers nog, "om die uiteindelijk toch niet te mogen gebruiken. Wij werken echt met hart en ziel, maar het wordt wel erg zwaar.”

Ook stilte in de eventsector

Ook Katrien Vermeire, mede-initiatiefnemer van actiegroep “Sound of Silence”, herkent die radeloosheid vanuit de eventsector. “Wij moeten tegen 1 januari 800.000 euro kapitaal afbetalen”, zegt Vermeire. 

In Nederland al steunmaatregelen tot juni 2021, wij zitten met geknepen billen te wachten

Katrien Vermeire

“Ik weet niet hoe wij dat gaan doen. ‘Vind jezelf heruit" zeggen ze dan. Wij doen dat dan ook. We hebben heel veel mensen die op het virtuele springen, maar de markt is dicht. De eventsector verliest 81 procent van zijn omzet. Dat is gigantisch."  

"Perspectief is een loos begrip op dit moment. In Nederland zijn er al steunmaatregelen tot juni 2021. Wij zitten met geknepen billen te wachten. Wij weten zelfs niet wat het wordt in januari", zegt Vermeire nog, "en we zitten in een realiteit dat de banken niet meer geloven in onze sector." 

Nederlandse concurrentie hijgt in de nek

 “Het systeem van tijdelijke werkloosheid in België is een fantastisch en noodzakelijk systeem”, zegt Vermeire. “Maar terwijl de Belgische eventmedewerkers daar in blijven hangen, zijn de Nederlanders al lang in een lift gestapt die omhoog gaat. Nederland werkt met loonsubsidies waardoor werknemers gewoon aan het werk kunnen blijven.”

We vechten niet alleen tegen het virus, maar ook tegen concurrentie uit het buitenland.

Katrien Vermeire

"De Nederlandse eventmarkt staat klaar om onze markt in te nemen. We vechten niet alleen tegen het virus, maar ook tegen concurrentie uit het buitenland", zegt Vermeire. 

“Wij zijn ook bang dat Nederlandse firma's de markt gaan overnemen”, zegt reisorganisator Christel Somers. "Cruises die aanmeren in Zeebrugge bijvoorbeeld, Nederlandse firma's zitten nu al klaar om die op te vangen en wij hebben nog niets.”

"De ezel mag zich niet twee keer aan dezelfde steen stoten"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toonde in een reactie begrip voor de situatie van de reis- en de eventsector, maar bovenal wil hij toch aanstippen waarom het nog even moeilijk zal blijven voor hen: "Het eerste dat ik toch zou zeggen is dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen mag stoten: de tweede golf is erger dan de eerste. Er is ongelooflijk veel collateral damage, maar een derde golf zou een enorme stinkende wonde kunnen worden, ook economisch." 

Als je voor de festivals niet één Europese lijn trekt dan is de soep niet te overzien

Frank Vandenbroucke (SP.A)

"De reisbureaus zijn een bijzondere situatie. Blijven werken zonder omzet, ik zie het probleem, maar ik zie niet hoe wij dat federaal kunnen oplossen. Wij kunnen helpen en kwijtschelden, maar een loon gaan betalen is niet zo evident", vult Vandenbroucke nog aan. 

Voor de eventsector moet er volgens hem met zicht op de zomer een breed Europees plan komen: "Hier in België heb je grote festivals, maar in Engeland en Nederland nog grotere. Als je daar niet één Europese lijn trekt dan is de soep niet te overzien."

Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk. Jongeren kunnen ook terecht op de website van Wat Wat.

Meest gelezen