Vandenbroucke: "Plaatje té rooskleurig, nog altijd meer patiënten met intensieve zorg dan op piek eerste golf"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hamert erop dat de coronacrisis in ons land schrijnend pijnlijk blijft. Hij heeft het over een "te rooskleurig ziekenhuisplaatje". "Er zijn nu nog altijd meer covidpatiënten die intensieve zorg krijgen dan op de piek van de eerste coronagolf", rekent en legt Vandenbroucke uit in "De zevende dag" op Eén. 

Minister Vandenbroucke is gematigd positief. "Het plaatje rond de ziekenhuizen is te rooskleurig, dankzij de enorme inspanningen van de ziekenhuizen, ja. Zij verhuizen op onze vraag covidpatiënten, die intensieve zorg nodig hebben, naar een soort van tussencategorie. Een categorie tussen intensieve zorg en het gewone ziekenhuisbed in', legt hij uit.

En die tussencategorie moet je in de coronacijfers erbij tellen, volgens hem. De minister windt er geen doekjes om: "Het gaat om 170 bedden. Dan zitten we boven de piek van de eerste golf.* Het ziekenhuiswezen zit in ontwrichting. Het is pijnlijk." Vandenbroucke is daarom uiterst voorzichtig over het eventueel  versoepelen van de huidige coronamaatregelen. Daarover beslist het Overlegcomité aanstaande vrijdag. 

* Op het piekmoment van de eerste coronagolf lagen op de afdeling intensieve zorg (8 april 2020) 1.285 covidpatiënten. Momenteel liggen in ons land 1.201 covidpatiënten op de afdeling intensieve zorg. Met de 170 patiënten (van de "tussencategorie") erbij gerekend, komen we tot 1.371 mensen die intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn bijna 100 patiënten méér dan in april.

Versoepelingen? "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden"

Vandenbroucke wil absoluut een derde coronagolf vermijden. "Dat is de inzet nu. Daarom vragen we veel van de mensen. Ik begrijp de wanhoop van onder anderen ondernemers en studenten. Maar een ezel mag zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten. We zijn van een eerste coronagolf in een tweede gesukkeld. Een derde golf zou nog dramatischer zijn." De minister beseft dat er ongelofelijk veel collateral damage is (bijkomende schade/leed op financieel en mentaal vlak, red.)"

Vandenbroucke zegt wel dat de regering "sterkere economische maatregelen" genomen heeft dan tijdens de eerste golf. "En ik ben de eerste om te zeggen: dit is niet genoeg. Maar er is iets moeilijk in dit verhaal, en ik verontschuldig me voor de brutale uitdrukking: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Een derde golf zou een ongelofelijk stinkende wonde zijn economisch", aldus Vandenbroucke. 

BVB

Wat met de zomervakantie van 2021?

In "De zevende dag" kwamen Christel Somers van touroperator Montana en Katrien Vermeire van de eventsector getuigen over de bikkelharde en vaak hartverscheurende realiteit. Vandenbroucke erkent dat de reisbureaus een "bijzonder verhaal" zijn. "Zij moeten blijven draaien zonder omzet", herhaalde hij meermaals. "Dat kan opgelost worden, maar ik zie niet hoe wij dat vanuit een federale bevoegheid kunnen doen."

Dat premier Alexander De Croo deze week nog afraadde om op wintersportvakantie te gaan tijdens de kerstdagen, steunt Vandenbroucke. "Er zijn 15.000 coronadoden in België, waar is dat begonnen? De uitzaaiiing is begonnen met de (krokus)vakantie. Vandaar dat we ten aanzien van buitenlandse reizen zeggen: dat is niet realistisch."

En wat dan op langere termijn, met de zomervakantie volgend jaar? "Dat is een Europees issue. Ik denk daarover na en heb mijn beleidsmensen gezegd contact op te nemen met de Europese Commissie. We mogen in Europa niet in gespreide slagorde optreden. Als je niet Europees één lijn trekt, is de soep niet te overzien", klinkt het.

HERBEKIJK hier het volledige gesprek met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen