@theocohen

Zeven op tien ouders lezen regelmatig voor: "Voorlezen is cruciaal voor leesopvoeding van kinderen"

In Vlaanderen leest 71 procent van de ouders met kinderen onder de 13 jaar regelmatig voor. Dat is goed nieuws volgens Iedereen Leest, die in oktober een peiling naar voorleesgedrag liet uitvoeren. Onder het motto 'Lezers maak je samen' benadrukt de organisatie tijdens deze Voorleesweek de rol van ouders in de leesopvoeding. "Het is zeker ook het voorlezen thuis dat écht het verschil maakt."

Van 21 tot 29 november is het Voorleesweek in Vlaanderen en Brussel. Organisator Iedereen Leest, de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering, zet dit jaar extra in op ouderbetrokkenheid bij het voorlezen. Als ouders voorlezen en praten over boeken is de kans vijf keer zo groot dat hun kind later opgroeit tot een lezer. "Het is fantastisch dat er op scholen, in bibs en in kinderdagverblijven voorgelezen wordt, maar het is zeker ook het voorlezen thuis dat écht het verschil maakt", stelt Iedereen Leest-directrice Sylvie Dhaene.

Het blijkt dat voorlezen in veel Vlaamse gezinnen ingeburgerd is en dat is hoopgevend

Sylvie Dhaene, directrice Iedereen Leest

"We roepen tijdens deze Voorleesweek het netwerk rond de ouders, zoals  leerkrachten en onthaalouders, op om hen hierin extra te motiveren en ondersteunen. Dat kan door boekentips door te geven, leesenthousiasme over te brengen, met hen te praten over het belang van voorlezen", aldus Dhaene.

Maar wordt er nog voorgelezen in tijden dat kinderen zoet zijn met een tablet en televisie? Naar aanleiding van Voorleesweek liet Iedereen Leest in oktober een peiling naar voorleesgedrag uitvoeren bij meer dan 1.000 volwassen Vlamingen. Daaruit blijkt dat voorlezen best populair is in Vlaanderen: 71% van de ouders met kinderen onder de 13 jaar leest regelmatig voor. Opvallend is dat ook 68% van de grootouders voorlezen aan hun kleinkinderen onder de 18. "De resultaten geven ons een voorzichtig positief beeld," vertelt Dhaene. "Het blijkt dat voorlezen in veel Vlaamse gezinnen ingeburgerd is en dat is hoopgevend. Voorlezen is immers een cruciaal onderdeel van de leesopvoeding van kinderen."

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Kinderen tussen 2 en 5

Wat opvalt is dat er vooral aan kinderen tussen de twee en vijf jaar zeer vaak wordt voorgelezen, namelijk door negen op de tien Vlamingen. Van zodra de kinderen zelf kunnen lezen, neemt de voorleesfrequentie af naar 58%. Een kleine minderheid van de ouders en grootouders lezen nog voor aan kinderen die ouder zijn dan 13 (6%).

Ander goed nieuws volgens Iedereen Leest is dat het aantal papa's die voorlezen langzaamaan toeneemt. Iets meer dan de helft van de ondervraagde moeders leest op regelmatige basis voor, dat is iets meer dan de vaders (34%). Die kloof verkleint bij ouders met kinderen jonger dan 12 jaar: 43% van de vaders leest hen regelmatig voor tegenover 56% van de moeders. Ook de oudere zus of broer neemt wel eens de taak van voorlezer op zich. Zowel kortgeschoolden als mensen met een diploma hoger onderwijs lezen regelmatig voor aan hun (klein)kinderen.

Voor het slapengaan

Niet onverwacht is dat er vooral voor het slapengaan een verhaaltje wordt gelezen. Bij 64% is het zelfs een vast moment voor bedtijd. Bijna een op drie van de respondenten geeft aan dat er geen vast leesritueel is. In mindere mate wordt er vooral voorgelezen op vakantie, voor of vlak na school.

Coördinator van de Voorleesweek, Tine Kuypers, benadrukt het belang van zo'n voorleesritueel: "Het helpt om van het voorlezen een vast moment te maken, want zo zullen de effecten op de taal- en leesontwikkeling van je kind het grootst zijn."

Het helpt om van het voorlezen een vast moment te maken

Tine Kuypers, coördinator Voorleesweek

Een moment om te delen

Toch blijken die educatieve effecten niet de belangrijkste drijfveren voor de ondervraagde voorlezers. Voorlezen is in de eerste plaats een fijn moment om samen met je kinderen te delen (80%) en iets wat de kinderen leuk vinden (71%). Pas op de derde plaats volgt de meer rationele reden om de taal- en leesontwikkeling van het kind te bevorderen (67%). Plezier en nut gaan bij voorlezen dus hand in hand.

Lees voort onder de grafiek.

Koningin Mathilde en boekentips

Nog de hele week overlaadt Iedereen Leest ouders met boekentips- en tricks. Op woensdag 25 november organiseert Iedereen Leest een digitale workshop over interactief voorlezen aan kinderen van drie tot zes jaar. Op de Facebook-pagina van Iedereen Leest sluiten auteurs als Leo Timmers, Joke van Leeuwen, Pieter Gaudesaboos en Ruth Verstraeten elke dag af met een voorleesmoment.

Vzw Verb(l)ind zorgt op zaterdag 28 november voor een Junior-editie van ‘Dichters van wacht’. Kinderen kunnen tussen 14 en 16 uur bellen naar het gratis nummer 0800 11 233.  Dichters als Toon Tellegen, Stijn De Paepe, Riet Wille en Geert De Kockere verrassen hen dan met een voorleesmoment.

Zoals elk jaar geeft koningin Mathilde de officiële aftrap van Voorleesweek. Vandaag trakteerde ze de leerlingen van het derde leerjaar van basisschool Zonnedorp in Aarschot op een digitaal voorleesmoment. De hele week lang wordt er in deze school door ouders digitaal voorgelezen, in het kader van De Grote Voorleesdag voor (groot)ouders van de drie ouderkoepels.

Meest gelezen