Aalst plant een grote overslaghaven voor binnenvaart: “Zo zijn er minder vrachtwagens op de baan”

In Aalst zijn er plannen om een grotere binnenhaven aan te leggen. De waterbeheerder onderzoekt op dit moment om de Dender dieper te maken zodat er grotere schepen Aalst in en uit kunnen varen. De stad zelf wil nog binnen de 2 jaar een grote parkeerhub om de haven te ontsluiten.  

De plannen om een soort binnenhaven aan te leggen in Aalst, zijn er niet van de ene op de andere dag gekomen. “We willen al jaren een uitdieping van de Dender en een regionaal overslagcentrum”, vertelt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). “Nu hebben we intensieve gesprekken gehad met de waterweg en de Vlaamse regering. Daar is het signaal gegeven dat dit alles op korte termijn gerealiseerd kan worden.” 

Door het overslagcentrum kunnen allerlei goederen via de Dender vervoerd worden richting Aalst 

Uitdieping van de Dender

“De sterkte van ons plan, ligt in het feit dat we mobiliteit ruimer bekijken dan enkel de openbare weg. Er kan ook veel via het water vervoerd worden, en zo zorgen we ervoor dat er minder vrachtwagens de baan op zijn”, gaat De Gucht verder. “We zijn blij dat Vlaanderen prioriteit wil geven aan de plannen. Studies zullen nu moeten uitwijzen hoe we een uitdieping van de Dender moeten aanpakken. Het uitdiepen van de Dender is belangrijk om grotere boten te kunnen ontvangen in Aalst.”

Vrachtwagenparking

Behalve een binnenhaven, wil Aalst ook een vrachtwagenparking realiseren. “Die zou komen op dezelfde locatie als het overslagcentrum”, zegt De Gucht nog. “Zo’n parking is een mooie aanvulling en het is handig voor de bedrijven die vandaag in onze stad gelegen zijn. Ze zitten vaak in de problemen omdat ze niet weten waar ze ’s nachts hun vrachtwagen kunnen parkeren. Op dit moment zijn er veel vrachtwagens in de binnenstad, en die zouden we op deze manier ook van de baan halen.” De Gucht maakt zich sterk dat de parking er binnen de 2 jaar kan komen. 

kasto80

Meest gelezen