© 2011 Stefan Dewickere

Antilichamen die kinderen aanmaken tegen verkoudheidsvirussen, werken ook tegen het coronavirus

Britse onderzoekers van het Francis Crick Institute en University College in London hebben mogelijk ontdekt waarom kinderen minder ziek worden van het coronavirus. Blijkbaar werken antilichamen die kinderen aanmaken tegen verkoudheidsvirussen, ook tegen het coronavirus dat de pandemie veroorzaakt, omdat die virussen familie van elkaar zijn. 

Ons immuunsysteem maakt antilichamen aan om een binnengedrongen virus te bestrijden. Wetenschappers van het Francis Crick Institute en University College in London hebben nu bij kinderen antilichamen gevonden tegen het COVID-19 virus,  zonder dat die kinderen met dat virus besmet waren. De wetenschappers denken dat de antilichamen het resultaat zijn van een blootstelling aan andere coronavirussen, die verkoudheden veroorzaken. Kruisreactieve antilichamen, heet dat. Dat die antilichamen zowel werken tegen verkoudsheidsvirussen als tegen COVID-19 kan, omdat beide virussen erg op elkaar gelijken. 

Familiebanden tussen verkoudheidsvirussen en het coronavirus

“Het coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakt, is niet het eerste coronavirus dat ontdekt is,” zegt Marc Van Ranst, viroloog van KULeuven. “Het virus dat de pandemie veroorzaakt is SARS-CoV-2. Er betaat ook een SARS Coronavirus Type 1. Dat is het broertje dat ook ernstige ziektes veroorzaakt maar niet deze pandemie. En daarnaast zijn er ook nog 4 andere coronavirussen die verkoudheden veroorzaken.” 

Antilichamen die beschermen tegen coronavirussen die onschuldige verkoudheden veroorzaken, beschermen waarschijnlijk ook een heel klein beetje tegen COVID-19.

Marc Van Ranst, viroloog KULeuven.

“Wanneer wij geïnfecteerd worden met een verkoudheid, dan maken wij daar antilichamen tegen. Antilichamen die beschermen tegen coronavirussen die onschuldige verkoudheden veroorzaken, beschermen waarschijnlijk ook een heel klein beetje tegen COVID-19.” 

Kinderen beter gewapend

“De nieuwe studie verklaart waarschijnlijk ook voor een deel waarom sommige mensen minder ziek worden van dit coronavirus dan anderen en waarom kinderen wat meer weerstand lijken te hebben,” gaat Van Ranst verder. “Kinderen krijgen vaak verkoudheden. Vaker dan volwassenen. Ze geven dat ook vlotter aan elkaar door. Die kinderen kunnen dus meer recente antilichamen hebben tegen hun verkoudheidsvirussen, die ook een beetje gaan beschermen tegen het virus dat de coronapandemie veroorzaakt.” (lees verder onder de foto)

In de stekels van het SARS-CoV-2 virus zitten delen die gelijken op die van verkoudheidsvirussen.

“Ik ben er zeker van dat de ouders van die kinderen die virussen ook wel eens binnen krijgen. Die ouders zullen ook meer en vaker die antilichamen hebben. Dit verklaart misschien ook dat oudere mensen meer vatbaar zijn voor het coronavirus dat de pandemie veroorzaakt omdat het al langer geleden is dat ze de verkoudheidsvirussen van die kinderen nog tegengekomen zijn.”

Zelfde stekels

Hoe werken die kruisreactieve antilichamen nu precies? Daarvoor moeten we kijken naar vorm van het coronavirus. Meer bepaald naar de stekels. 

Onze studie toont aan dat de stekels op verkoudheidsvirussen zo fel gelijken op die van het coronavirus, dat antilichamen tegen die verkoudheidsvirussen ook werken tegen dat coronavirus.

George Kassiotis, auteur van de studie van het Francis Crick Institute en University College Londen.

“Zo’n stekel bestaat uit twee delen die verschillende taken uitvoeren,” legt George Kassiotis, auteur van de studie van het Francis Crick Institute uit.

“Het ene deel zorgt ervoor dat het virus zich aan de cellen in ons lichaam kan hechten. Dat deel van de stekel verschilt van coronavirus tot coronavirus. Het andere deel werkt als een schaar die de menselijke cel moet openknippen om het virus binnen te laten. En dat deel is op verschillende virussen hetzelfde. Onze studie toont aan dat de stekels op verkoudheidsvirussen zo fel gelijken op die van het coronavirus dat de pandemie veroorzaakt, dat antilichamen tegen die verkoudheidsvirussen ook werken tegen dat coronavirus.”

Meest gelezen