John Kerry in 2017
AFP or licensors

Joe Biden kiest voor ervaring: diplomaat Blinken op Buitenlandse Zaken, oud-minister Kerry als klimaatgezant 

Antony Blinken wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Dat heeft het transitieteam van de verkozen president Joe Biden bekendgemaakt. Blinken is een ervaren diplomaat, gepokt en gemazeld in het buitenlandse beleid. John Kerry, oud-minister van Buitenlandse Zaken, wordt speciale vertegenwoordiger voor het klimaat.

Hoewel zittend president Donald Trump blijft ontkennen dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen en Biden zelf nog niet officieel benoemd is als winnaar, is die laatste al druk bezig met het samenstellen van zijn regering.

Een van de voor ons in Europa meest opvallende posten is die van de minister van Buitenlandse Zaken. Dat wordt de ervaren diplomaat Antony Blinken. Amerikaanse media hadden vanmorgen al bericht dat hij het wellicht zou worden, en vanavond is dat bevestigd door het transitieteam van Joe Biden en Kamala Harris.

Lees voort onder de tweet.

Blinken (58) en Biden kennen elkaar erg goed. Blinken is een van Bidens meest ervaren en vertrouwde medewerkers. Ze werken al 20 jaar samen op vlak van buitenlands beleid en veiligheid. Blinken was eerder al  de nummer twee op het ministerie van Buitenlandse Zaken onder voormalig president Barack Obama en was ook de rechterhand van de nationale veiligheidsadviseur. Biden was toen vicepresident. Verder in het verleden was Blinken ook nog speechschrijver van voormalig president Bill Clinton en een van zijn veiligheidsadviseurs.

Dit is een totale breuk met wat we de afgelopen vier jaar hebben gezien, namelijk een man die al zijn sporen heeft verdiend in diplomatie en buitenlandse zaken. Het is een soort terugkeer naar oersaaie degelijkheid, vakkennis en expertise

VS-correspondent Björn Soenens

Mensen die met Blinken hebben samengewerkt, omschrijven hem als een "diplomatische diplomaat", een man die kan overleggen en relatief zachtaardig is. Maar ook een man die gepokt en gemazeld is in het buitenlandse beleid.

"Voor de omgeving van Biden is Blinken geen verrassing", duidt VS-correspondent Björn Soenens, "maar het is wel een totale breuk met wat we de afgelopen vier jaar hebben gezien, namelijk een man die al zijn sporen heeft verdiend in diplomatie en buitenlandse zaken. Dus het is een soort terugkeer naar oersaaie degelijkheid, vakkennis en expertise."

Bekijk het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Veteraan John Kerry wordt klimaatgezant

Naast Blinken zijn nog een aantal andere namen bekendgemaakt. Zo wordt John Kerry de speciale vertegenwoordiger voor het klimaat. Kerry, 76 intussen, was in 2004 de Democratische presidentskandidaat, maar hij verloor van George W. Bush. Onder president Obama, tussen 2013 en 2017, was hij minister van Buitenlandse Zaken. 

Kerry is al lang bezig met de klimaatcrisis en heeft onder meer mee onderhandeld op de conferentie in Parijs in 2015, vertelt Soenens. "Voor het eerst in de geschiedenis zal zo’n klimaatgezant zitting nemen in de nationale veiligheidsraad van de VS. Hiermee willen Joe Biden en zijn regering het signaal geven dat het klimaat een topprioriteit is en mee bijdraagt aan de veiligheid van Amerika en de rest van de wereld."

Jake Sullivan wordt dan weer de nieuwe nationale veiligheidsadviseur. Ook hij werkt al lang met Biden samen wat betreft buitenlands beleid. Biden zal voorts Alejandro Mayorkas benoemen op Binnenlandse Veiligheid. Mayorkas is de eerste latino op die post, hij is een zoon van Cubaanse migranten. Linda Thomas-Greenfield wordt ambassadeur bij de Verenigde Naties en Avril Haines wordt bevoegd voor de inlichtingendiensten.

De gewezen topvrouw van de Amerikaanse centrale bank Janet Yellen zou volgens verschillende Amerikaanse media minister van Financiën worden. Al heeft het transitieteam daarover nog niets bekendgemaakt. Yellen, op dit moment 74 jaar, was de eerste vrouw die de Federal Reserve heeft geleid (van 2014 tot 2018). Zij zou dan de eerste vrouw zijn die minister van Financiën wordt in de Verenigde Staten. 

Samenwerken met bondgenoten

Verwacht wordt dat het buitenlands beleid van Biden, nadat hij is bevestigd als president en de eed heeft afgelegd, zich onmiddellijk tot Amerika's bondgenoten zal richten die de gevolgen moesten dragen van Trumps "America First"-beleid.

Biden wil het roer omgooien en weer samenwerken aan grote mondiale problemen, zoals de coronapandemie en de economische crisis als gevolg daarvan. Hij is ook van plan om snel weer in het klimaatakkoord van Parijs te stappen en het nucleaire akkoord met Iran nieuw leven in te blazen.

Meest gelezen