De Baskische vrouw wordt begeleid door de Spaanse politie bij haar aankomst op de luchthaven van Madrid.
AFP or licensors

Baskische ETA-verdachte die als kok in Gent werkte, overgeleverd aan Spanje

Een voormalig lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA die wordt verdacht van de moord op een Spaanse legerkolonel in 1981, is zondag door België overgeleverd aan Spanje. De vrouw verbleef sinds 2003 in ons land.

Volgens een mededeling van de Spaanse politie is Maria Natividad Jauregui Espina intussen aangekomen in Spanje, geëscorteerd door Spaanse agenten (foto bovenaan).

De vrouw verbleef sinds 2003 in ons land. Ze woonde in Gent en werkte er als kokkin. In 2013 werd ze in Gent opgepakt, op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat Spanje in 2004 tegen haar had uitgeschreven. Het Spaanse gerecht wou haar onder meer vervolgen voor de moord op luitenant-kolonel Ramón Romeo, die in 1981 in Bilbao gedood werd door een commando dat deel uitgemaakt zou hebben van de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Jauregui Espina zou volgens de Spaanse autoriteiten minstens vanaf 1978 lid geweest zijn van de ETA en behoord hebben tot het "Vizcaya-commando", dat verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van Ramón Romeo.

Het Hof van Cassatie besliste dinsdag dat de vrouw moet overgeleverd worden aan Spanje. De voorbije jaren werd tot twee keer toe de overlevering geweigerd door de kamer van inbeschuldigingstelling.

De vrouw zelf houdt haar onschuld staande. In een videogesprek vanuit de Gentse gevangenis met De Standaard vertelde ze dat er geen bewijzen zijn tegen haar. Ze vreest ook dat ze geen eerlijk proces zal krijgen.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen