Nederlandse politicus Thierry Baudet trekt zich terug als lijsttrekker van Forum voor Democratie

Thierry Baudet zal geen lijstrekker zijn voor de rechts-populistische partij Forum voor Democratie bij de Nederlandse Tweede Kamer-verkiezingen volgend jaar. Dat zegt hij in een filmpje op Twitter. Hij neemt die stap na een conflict binnen de partij.

Aanleiding zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in WhatsApp-groepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD'ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.

Baudet noemt de berichten over nazisme en antisemitisme "vreselijk", maar zegt ook dat "de media niet te vertrouwen zijn". Hij vindt dat "er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media, niet het onderzoek willen afwachten dat een lid van de Eerste Kamer, een lid van de Tweede Kamer en een lid van het partijbestuur willen gaan doen".

Daarom neemt hij nu deze stap. "Als er een cultuur ontstaat van 'trial by media', en/of als er daadwerkelijk dingen zijn voorgevallen die niet door de beugel kunnen, in beide gevallen wil ik politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zie af van mijn plek op de kieslijst, ik stel mijn positie ter beschikking."

Baudet blijft wel in de Kamer, benadrukt hij. "Ik ben gekozen." Ook wil hij betrokken blijven bij de partij en deze blijven steunen. Hij sluit een lagere plek op de kandidatenlijst, als "lijstduwer", niet uit. Baudet blijft ook partijvoorzitter, tweette zijn woordvoerder. 

Het is dus niet gezegd dat zijn politieke carrière hiermee voorbij is. De controversiële Baudet was met zijn partij vorig jaar nog de grote winnaar van de  provincieraadsverkiezingen, maar sindsdien heeft hij af te rekenen met interne conflicten.

Meest gelezen