Bewoners Werkhuizen- en Kortestraat in Vilvoorde willen geen vrachtwagens meer door hun straat

De bewoners van de Werkhuizenstraat en de Kortestraat in Vilvoorde willen maatregelen zodat er geen zwaar vrachtverkeer meer door hun smalle straat rijdt. Ze vragen om de rijrichting te veranderen van een aanpalende straat die breder is en dus beter toegankelijk voor vrachtwagens. Het stadsbestuur is zich bewust van het probleem, maar gaat niet in op de vraag. Er zijn wel plannen om camera's te zetten zodat vrachtwagenchauffeurs die daar niet moeten zijn, beboet kunnen worden. 

De Werkhuizenstraat en de Kortestraat in Vilvoorde zijn redelijk smal, vrachtwagens rijden er zich geregeld vast omdat ze hun bocht niet kunnen nemen. En er gebeuren ook ongevallen doordat ze geparkeerde auto's of zelfs fietsers niet kunnen ontwijken. “Deze situatie moet nu worden aangepakt”, zegt een buurtbewoonster. “Op 11 november werd er nog een fietser aangereden in de Kortestraat, gelukkig werd enkel zijn fiets vernield en kwam hij er zelf van af zonder ernstige verwondingen. Hopelijk onderneemt het stadsbestuur actie vooraleer er ergere zaken gebeuren.” (Lees verder onder de foto)

In een petitie vragen de bewoners om de rijrichting van de laatste 200 meter van de Marius Duchéstraat te veranderen. Die straat is breder en heeft maar één bocht in plaats van de drie scherpe bochten in de Werkhuizen- en Kortestraat. Schepen van Mobiliteit Barbara de Bakker (Groen) legt uit waarom de stad niet ingaat op de vraag van de bewoners: “Omwille van de verkeersveiligheid voor de fietsers. Heel veel scholieren rijden via de Marius Duchéstraat naar school. De rijrichting daar omkeren maakt het de vrachtwagens bovendien ook veel makkelijker om die route te nemen terwijl het sowieso niet mag. Bovendien is er ook maar een flauwe bocht waardoor ze ook nog een hogere snelheid zouden halen.”

Chauffeurs proberen wegen te vermijden waar ze kilometerheffing moeten betalen

Volgens de Bakker zouden vrachtwagens gewoon moeten rondrijden via de Woluwelaan in plaats van de kortste weg te zoeken naar de ring via alle mogelijke kleine baantjes. "Chauffeurs proberen wegen te vermijden waar ze een kilometerheffing moeten betalen", zegt de schepen. Daarom is het belangrijk dat er ANPR-camera's komen om overtreders te beboeten. “Voor het einde van de legislatuur moeten die er zijn. Deze wijk zal zeker bij de eerste zijn waar de camera’s komen.” 

Meest gelezen