Brussels Gewest wil landbouwgrond kopen in Vlaanderen en Wallonië

Brussels minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) wil landbouwgrond kopen in Vlaanderen en Wallonië. Hij wil dat landbouwers daarop groenten en fruit kweken voor het Brussels gewest. Het idee doet nogal wat stof opwaaien. Critici vragen zich af of dit wel een taak is voor de overheid. Juridisch is er alleszins geen probleem. 

Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen) gaf uitleg bij het voorstel van Maron in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. Het blijkt te passen in het Good Food-project van de Brusselse regering: “In Brussel willen we binnenkort voor 30 procent van de groenten en fruit die bij de Brusselaar terechtkomen, autonoom instaan.” 

Luister hier naar het interview met Lotte Stoops in "De Wereld Vandaag" en lees verder onder de link.

30 procent, dat kun je uiteraard niet produceren in de grootstad Brussel, en dus kijken de Brusselse beleidsmensen naar Vlaanderen en Wallonië. Zelf landbouwgrond kopen is trouwens maar een van de mogelijkheden, zegt Lotte Stoops, het kan ook om samenwerking gaan met lokale boeren in Vlaams- of Waals Brabant: “We zijn aan het zoeken naar manieren om met de bioboeren daar te zoeken naar hoe krijgen we genoeg voedsel zeer dicht bij Brussel ook naar Brussel.”

Het Good Food-project past in de filosofie van de korte keten. Dat betekent dat je voedsel in de mate van het mogelijke produceert op de plaats waar dat voedsel ook verbruikt wordt, of toch zo dicht mogelijk in de buurt. Dat maakt het ecologischer (minder transport) en financieel interessanter voor de boer (geen of minder tussenpersonen).

Federaal minister van Landbouw Clarinval (MR): “Middeleeuwse kijk op landbouw”

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Dat de Franstalige liberalen van MR tegen zijn, hoeft niet te verwonderen. MR zit in het Brussels gewest in de oppositie. Maar federaal MR-minister David Clarinval – onder meer bevoegd voor landbouw - was wel erg cassant, hij had over een “middeleeuwse kijk op landbouw” en zei te vrezen dat deze strategie de grondprijzen alleen maar verder de hoogte in zou jagen.

Maar het mag dus wel, dat Brussel grond koopt in Vlaanderen, hoorden we ook in “De Wereld Vandaag”, uit de mond van professor staats- en bestuursrecht Aube Wirtgen van de VUB: “Er is geen juridische regel die er zich tegen verzet dat een overheid een stuk grond – weze het landbouwgrond – aankoopt buiten de grenzen van het territorium van de betrokken overheid.”

Meest gelezen