Danone schrapt tot 2.000 kantoorbanen

De Franse voedingsmiddelenproducent Danone gaat tot 2.000 administratieve functies schrappen, waarvan 400 tot 500 in Frankrijk. Dat heeft het bedrijf maandag aangekondigd. Het is nog niet duidelijk of er impact zal zijn in ons land, volgens een Belgische woordvoerster van Danone. 

Door de coronacrisis gaat Danone 2.000 administratieve banen schrappen. De crisis heeft  een impact op een aantal verkoopkanalen en het leidt tot hogere kosten, klinkt het bij het bedrijf. "We moeten onszelf opnieuw uitvinden, net zoals iedereen dat doet in zijn manier van leven, werken en consumeren", zo staat in een persbericht. 

In de nieuwe plannen van Danone wil het bedrijf dan ook meer lokaal te werk gaan, met meer lokale autonomie en kortere beslissingslijnen. Het is de bedoeling om 1 miljard euro aan kosten te besparen tegen 2023 en weer rendabele groei te realiseren vanaf de tweede helft van 2021.

Die kostenbesparingen moeten onder meer komen van een "eenvoudigere" organisatie. "Dat vertaalt zich in een vermindering met 1.500 tot 2.000 functies in onze lokale en wereldwijde hoofdzetels", zo luidt het. Daarnaast wil Danone meer inzetten op digitalisering in zijn fabrieken.

Van januari tot en met september realiseerde Danone een omzet van zowat 18 miljard euro, 5,4 procent minder dan het jaar ervoor. Vooral de verkoop van drank in flessen leed onder de coronacrisis en de horecasluitingen in vele landen.

De aankondiging "zal vooral te voelen zijn in de verschillende zetels" van Danone, zegt Ann De Jaeger, communicatieverantwoordelijke in België. In ons land bevindt die zetel zich in Brussel, met 150 werknemers. Danone heeft ook een fabriek in Rotselaar, met 450 werknemers. 

Daarnaast werken er zo'n 1.000 mensen voor Alpro, dat bij Danone hoort. Ook van Alpro is een fabriek in België, in Wevelgem. Wereldwijd werken er zo'n 100.000 mensen voor het bedrijf.Meest gelezen