De 17 jarige wielrenner Andreas herstelt na een zwaar fietsongeval in Meise: "Zijn helm heeft zijn leven gered"

Andreas Van den Broeck (17) is weer thuis na een week in het ziekenhuis. De beloftevolle wielrenner was met zijn vader aan het fietsen toen hij werd aangereden op het fietspad aan de oprit van de A12 in Meise. Een gevaarlijk punt waar nog al ongevallen gebeurd zijn. "Andreas heeft het gehaald omdat hij zijn helm droeg op een goeie manier", zegt zijn vader. 

Andreas heeft bijna een week in het ziekenhuis gelegen. Zijn toestand was drie dagen kritiek, maar nu is hij thuis om te revalideren. "Andreas maakt het eigenlijk goed", vertelt zijn vader Kris Van den Broeck. "Hij kan al rondstappen en de trap nemen. Hij moet van de dokters ook zoveel mogelijk in beweging blijven."

Gevaarlijke oprit van de A12 in Meise

Het ongeval gebeurde toen Andreas samen met zijn vader aan het fietsen was. "We zijn op het fietspad aangereden aan de gevaarlijke oprit van de A12 aan de plantentuin van Meise", vertelt vader Kris. "Andreas is tegen de auto gebotst en er dan over gevlogen. Ik heb EHBO gevolgd en ik zag dat hij nog zacht ademde. De ambulanciers van de MUG hebben er alles aan gedaan om hem erdoor te halen. Er is ook een vrouw gestopt die het ongeval heeft zien gebeuren. Zij geeft reanimatietechnieken aan bedrijven en ze heeft ons de hele tijd bijgestaan. Ze heeft ook op me ingepraat en me verteld wat ik moest doen. Dat is hulp die je echt goed kan gebruiken op zo een moment."

Het is zo belangrijk om een fietshelm op een goeie manier te dragen 

Kris Van den Broeck, vader van Andreas

De papa is erg dankbaar tegenover iedereen die ervoor gezorgd heeft dat zijn zoon nog leeft. Zowel de mensen die geholpen hebben bij de reanimatie als de brandweer van Londerzeel, de spoedarts en verplegend personeel van UZ Jette, en de getuigen van het ongeval. Maar ook zijn fietshelm heeft een grote rol gespeeld. "Zijn helm heeft zijn leven gered", vertelt Kris. "De helm ligt nog bij de politie en is helemaal kapot. Maar ik ga hem terughalen om bij ons in de wielerclub te laten zien aan de leden. Om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om op een goeie manier een helm te dragen." (Lees verder onder de foto)

Andreas is een beloftevolle wielrenner, hij werd Vlaams-Brabants kampioen op de wielerpiste in Elewijt. "Hij heeft het nu al over hoe de revalidatie kan aangepakt worden met het oog op opnieuw gaan fietsen", vertelt Kris. "Hij heeft een bekkenbreuk en een breuk in de heup. Het is afwachten hoe het gaat zijn om weer op een zadel te zitten. Maar er zijn nog voorbeelden genoeg die aantonen dat zoiets kan. We gaan hem daarbij helpen, dat moet goedkomen." 

Meest gelezen