Videospeler inladen...

Elke dag gemiddeld vijf kinderen gedood of verminkt in Afghanistan volgens Save The Children

"De afgelopen 14 jaar zijn in Afghanistan elke dag gemiddeld vijf kinderen gedood of verminkt." Dat zegt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Save The Children, op basis van cijfers van de Verenigde Naties. Save The Children vraagt aandacht voor jonge Afghaanse slachtoffers naar aanleiding van de 2020 Afghanistan Conference, een vierjaarlijkse bijeenkomst waarop de internationale gemeenschap ontwikkelingshulp voor Afghanistan bespreekt.

In het aanslepende conflict in Afghanistan zijn kinderen volgens de internationale hulporganisatie Save The Children te vaak het slachtoffer van oorlogsgeweld. “Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat er tussen 2005 en 2019 minstens 26.025 kinderen gedood of verminkt zijn", klinkt het. Dat zouden er de afgelopen 14 jaar dus gemiddeld 5 per dag zijn. De oorlog in Afghanistan brak uit in 2001, maar de Verenigde Naties begonnen pas in 2005 met het verzamelen van gegevens over gedode en verminkte kinderen.

Na een zelfmoordaanslag in Kaboel op 24 oktober loopt het aantal doden en gewonden op, onder wie ook schoolkinderen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Stel je voor dat je moet leven met de constante angst dat vandaag misschien wel de dag kan zijn dat je kind omkomt bij een zelfmoordaanslag of een luchtaanval

Chris Nyamandi, hoofd van Save The Children in Afghanistan

"Grimmige realiteit voor Afghaanse ouders"

Volgens Save The Children is Afghanistan daarmee een van de elf meest gevaarlijke landen voor kinderen ter wereld, samen met de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Irak, Mali, Nigeria, Somalië, Sudan en Zuid-Sudan, Syrië en Jemen. 

In 2019 staat Afghanistan volgens de cijfers van de hulporganisatie zelfs met stip op 1 wat betreft het aantal getroffen kinderen. Meer dan 30 procent van alle jonge slachtoffers opgenomen in het rapport zou in 2019 in Afghanistan gevallen zijn: het zou gaan om 874 omgekomen en 2.275 verwonde kinderen. 

De schade aan de Universiteit van Kaboel na een aanslag op 3 november
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Meer dan twee derde daarvan zijn jongens", leest het verslag. “72 procent van alle jonge slachtoffers in 2019 vielen na grondgevechten tussen pro- en anti-regeringstroepen of na aanslagen en zelfmoordaanslagen met geïmproviseerde explosieven." 

Het totaal aantal kindslachtoffers zou zo al 4 jaar op rij boven de 3000 uitschieten. Volgens het rapport zouden er tussen 2017 en 2019 ook minstens 300 aanslagen gepleegd zijn op scholen. Minstens 410 leerlingen en leerkrachten zouden daarbij om het leven zijn gekomen. 

“Stel je voor dat je moet leven met de constante angst dat vandaag misschien wel de dag kan zijn dat je kind omkomt bij een zelfmoordaanslag of een luchtaanval”, vertelt het hoofd van Save The Children in Afghanistan Chris Nyamandi. “Het is de grimmige realiteit voor tienduizenden Afghaanse ouders, wiens kinderen zijn gedood of verwond.”

De oorlog in Afghanistan begon in 2001. De Verenigde Staten vielen toen het land binnen omdat de taliban, een islamitisch-fundamentalistische organisatie die op dat moment een schrikbewind voerde in Afghanistan, volgens hen onderdak bood aan Osama Bin Laden van de terreurgroep Al Qaeda. In februari sloten de Verenigde Staten en de taliban een vredesakkoord, maar dat biedt geen garantie voor vrede: gevechten en aanslagen houden voorlopig aan.

Videospeler inladen...

"Vermijd explosieven in bevolkte gebieden"

Save The Children vestigt de aandacht nu op de situatie in Afghanistan naar aanleiding van de 2020 Afghanistan Conference, die vandaag en morgen plaatsvindt in Genève. De vierjaarlijkse bijeenkomst is een belangrijk moment voor Afghanistan en de internationale gemeenschap om ontwikkelingsdoelstellingen voor Afghanistan te bespreken en afspraken te maken over financiële steun voor het land. Omwille van de pandemie verloopt de conferentie dit jaar volledig online. 

Save The Children vraagt de internationale gemeenschap om extra aandacht te hebben voor kinderen in het conflict. De hulporganisatie roept de VN-bondgenoten op om het gebruik van explosieven in bevolkte gebieden te vermijden. Ze wil ook extra investeringen in de Afghaanse gezondheidszorg om jonge oorlogsslachtoffers beter te kunnen verzorgen en wil investeringen in het Afghaanse onderwijs.

Meest gelezen