Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Nog niet het moment voor versoepelingen, zeggen experts: "Situatie te delicaat" en "Cijfers moeten verder naar beneden" 

Experts Erika Vlieghe en Pierre Van Damme waarschuwen om de lockdown-maatregelen niet te vroeg te versoepelen. Nu de cijfers dalen, komt die vraag opnieuw naar boven, zeker met het oog op het Overlegcomité van vrijdag. "De situatie lijkt me veel te delicaat", zegt Vlieghe in "De afspraak". Van Damme wil de cijfers nog veel verder zien dalen.

De coronacijfers gaan al even opnieuw in de goeie richting. Al blijft de druk op de ziekenhuizen torenhoog, met meer dan 5.000 gehospitaliseerde coronapatiënten, van wie ruim 1.200 op intensieve zorg. 

En dus roepen de experten op tot voorzichtigheid als het gaat over versoepelingen. "De situatie lijkt me nu veel te delicaat", zegt infectiologe Erika Vlieghe in "De afspraak". "Niemand zit te wachten op een derde golf. We moeten dat niet als een doembeeld vooropstellen, maar we moeten wel realistisch zijn. Het is winter: je kan niet veel buiten doen, binnen is het vaak niet veilig. De mogelijkheden zijn beperkt."

We moeten de derde golf niet als een doembeeld vooropstellen, maar we moeten wel realistisch zijn

Infectiologe Erika Vlieghe

Vlieghe wijst er ook op dat de ziekenhuizen dringend nood hebben aan ruimte om de uitgestelde niet-covidzorg opnieuw op te nemen, en dat het nog onzeker is wat het effect gaat zijn van de heropening van de scholen op de cijfers.

"Laat ons uitgaan van huidige maatregelen met Kerstmis"

En wat met kerst en nieuwjaar? Ook daar vraagt Vlieghe voorzichtigheid. "Ik denk dat we dat best plannen met de maatregelen die nu gelden. Laat ons de boel niet verknallen door dan vanalles open te zetten. Je moet zo voorzichtig mogelijk beginnen. En met de huidige maatregelen kan je ook best creatief zijn."

Vanmorgen kwam het nieuws dat het coronavaccin van farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford minstens 70 procent effectief is volgens de eerste resultaten. Bemoedigend, zegt Vlieghe, ook al is dat minder dan de vaccins van Pfizer en Moderna. "We moeten niet te verwend doen", vindt ze. "Enkele weken geleden hadden we nog een gat in de lucht gesprongen met 70 procent. Ik ben blij met elk vaccin."

Het gaat bemoedigend snel met de vaccins, veel sneller dan ik zelf had durven denken

Infectiologe Erika Vlieghe

Het positieve vaccin-nieuws geeft moed en perspectief, zegt Vlieghe. "Het gaat bemoedigend snel, veel sneller dan ik zelf had durven denken. Maar als de dingen ons in de positieve zin verrassen, zoveel te beter."

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe in "De afspraak" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Van Damme: "We willen die cijfers nu vooral veel verder naar beneden krijgen"

"Het gaat de goeie richting uit, maar trager dan we hadden gehoopt", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Het Journaal" over de dalende coronacijfers.

Volgens Van Damme laten de lockdown-maatregelen intussen hun effect zien. "Wat misschien nog meer effect had kunnen hebben, is het telewerken", zegt hij. "Ik denk dat de bedrijven eens goed moeten nadenken over wat nog kan opgelost worden via telewerken, om mensen zoveel mogelijk thuis te houden."

Wat misschien nog meer effect had kunnen hebben, is het telewerken. De bedrijven moeten dat nog eens goed bekijken
Epidemioloog Pierre Van Damme

Over de heropening van de scholen na twee weken herfstvakantie zegt Van Damme dat het nog te vroeg is om daar effect van te zien op de cijfers. "Maar voorlopig loopt het bijzonder goed. Ik denk dat dat een goeie beslissing is geweest." 

Vrijdag is er opnieuw een Overlegcomité. Mogen we al beginnen denken aan versoepelingen? "Niet onmiddellijk", antwoordt de epidemioloog. "Ik denk dat we verder duidelijk het signaal moeten geven dat dit de goeie weg is, want we willen die cijfers nu vooral veel verder naar beneden krijgen."

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen