Nieuwe Gault&Millau-gids is er: "Perspectief op 2021 bieden", Christophe Pauly (Le Coq aux Champs) "chef van het jaar" 

Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot, is uitgeroepen tot "Chef van het jaar 2021" volgens Gault-Millau.  Want ook in dit voor restaurants erg moeilijke corona-jaar komt hij uit: de nieuwe gids van Gault&Millau. Vaste waarden Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe en Hof van Cleve uit Kruisem behouden hun topscore van 19,5 op 20. "Dé Nieuwkomer van het jaar", met een score van 16/20, is Le Pristine van Sergio Herman in Antwerpen. In dit artikel ontdekt u alle Belgische toprestaurants volgens Gault&Millau.

Geen persconferentie met veel volk en een receptie met verfijnde hapjes dit jaar: de horeca in ons land is als gevolg van de coronacrisis al meer dan een maand opnieuw gesloten en de 18e Gault & Millau-gids, die voor 2021, werd vanmiddag dan ook noodgedwongen digitaal voorgesteld. 

Het lijkt op het eerste gezicht een beetje raar: een nieuwe restaurantgids die uitkomt op het moment dat de toekomst van sommige restaurants door de coronacrisis misschien aan een zijden draadje hangt. Maar de restaurantbezoeken voor deze nieuwe gids waren al in november 2019 gestart en in totaal is er dus 8 maanden gerecenseerd.  De anonieme inspecteurs van de gids hebben ook afgelopen jaar in België meer dan 1.270 restaurants bezocht en beoordeeld. 

Daarom, en ook door de vele gesprekken met de restauranthouders, is beslist om de rangschikking dit jaar toch ook op te maken en de gids voor volgend jaar te publiceren. Gault&Millau "wenst de sector meer dan ooit de aandacht te geven die ze verdient, en de restaurateurs en gasten een perspectief te bieden op de toekomst", klinkt het. Hieronder vindt u een overzicht van de topplekken van België waar u volgend jaar naartoe kan (en dus nu misschien al voor kan beginnen te sparen). 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nieuwe culinaire goden naast de vaste waarden

De titel van Chef van het Jaar 2021 is voor Christophe Pauly van Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot, in de provincie Luik. “Pauly werkt met de beste ingrediënten, vaak uit het eigen Waalse terroir en kiest als NorthSeaChef ook voor het fijnste lekkers wat onze vissers aan wal brengen", zegt de redactie van Gault&Millau. "Finesse en perfect evenwicht van de gerechten zijn twee terugkerende kenmerken van zijn stijl”, voegt CEO Marc Declerck eraan toe.

Pauly had de bekroning absoluut niet verwacht, maar is erg blij met de erkenning. "Ik heb dit jaar niet gewoon ondergaan, wij zijn ook snel overgeschakeld op take-away. Maar de taak van een chef is niet enkel voeden, maar ook de mensen een portie geluk bieden. Ik heb nog geen zicht op hoe de zaken gaan evolueren, ik blijf nu focussen op die afhaalmaaltijden, maar op een bepaald moment zullen we wel kunnen herbeginnen. Ik vind deze erkenning mooi omdat dit mijn ideeën en mijn identiteit als chef bevestigt en versterkt." 

Deze erkenning bevestigt en versterkt mijn ideeën en identiteit als chef.

Christophe Pauly (Le Coq aux Champs), chef van het jaar

De Jonge Chefs van het Jaar zijn David Grosdent van L’Envie in Zwevegem (voor Vlaanderen), Stefan Jacobs van Hors Champs in Gembloux (voor Wallonië) en Kevin Lejeune van La Canne en Ville in Brussel (voor het Brussels Gewest).

Vaste waarden Bon-Bon uit Sint-Pieters-Woluwe en Hof van Cleve (van Peter Goossens) uit Kruisem behouden ook dit jaar hun topscore van 19,5 op 20. "Het is fantastisch dat we dit goede nieuws opnieuw vernemen en ook dat onze sommelier Tom Ieven in de prijzen valt", zegt chef Peter Goossens.  "Het mooiste cadeau aan de chef is de klant die zegt: ik heb fantastisch gegeten, ik heb hier een fantastische tijd gehad. Het is ook fijn om te zien dat de mensen die ik opgeleid en opgevolgd heb ook mooie scores halen in jullie lijst." 

Stijgers aan de top dit jaar zijn De Stadt van Luijck (Sint-Truiden) en La Botte (Genk) met 16/20, Castor (Beveren-Leie) met 16,5/20, La Table de Maxime (Paliseul, Luxemburg) en Cuchara (Lommel) met 17/20. Nuance (Duffel) stijgt naar een topscore van 18/20. Le Pristine (Antwerpen) komt meteen nieuw in de gids met 16/20 en Bartholomeus (Knokke-Heist) is terug met zijn nieuwe concept en scoort net als voordien 18/20.

(lees verder onder de tweet van Sergio Herman (Le Pristine)):

De Belgische toprestaurants volgens Gault&Millau:

(Onder deze infografiek vindt u alle winnaars van dit jaar) 

Dit zijn alle thematische laureaten:

Beste "gourmet street & fast food"

Het Cahier POP dat drie jaar geleden werd opgestart en de beste "gourmet street & fast food"-adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu al meer dan 380 laagdrempelige adressen "waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen" is. Er staan nu een honderdtal nieuwe adressen in. De drie POP-laureaten van 2021 zijn Baracca in Leuven, Nénu in Brussel en Asie à Tik in Bergen. Daarnaast is Belroy’s Bijou in Antwerpen verkozen tot Cocktailbar van het Jaar 2021.  "A taste of the Netherlands" belicht ons buurland en focust op 5 smakelijke Nederlandse regio’s, onder het motto: "Ook in les Pays-Bas vind je haute-cuisine". 

Meest gelezen