Videospeler inladen...

Veel druk op Europees agentschap om vaccin snel goed te keuren: "Maar moet veilig, werkzaam en kwalitatief zijn"

Er is momenteel veel druk op het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) om snel een vergunning af te leveren voor de COVID-vaccins. Dat zegt Noël Wathion, de nummer twee van het agentschap in een interview aan VRT NWS. "Natuurlijk willen we zo snel mogelijk de vaccins in de handel brengen, maar we moeten er vooral voor zorgen dat ze veilig, werkzaam en kwalitatief zijn."

Het EMA staat momenteel onder enorme druk vanuit de politiek, de publieke opinie en de farma-industrie om snel te schakelen. "Er is natuurlijk heel wat druk om de vaccins zo snel mogelijk in de handel te brengen", zegt Wathion. "We zitten in een volksgezondheidscrisis zoals we die nog nooit hebben meegemaakt en het is bovendien een crisis met een grote sociaaleconomische impact."

De snelheid mag de degelijkheid niet bedreigen, anders wordt het vertrouwen van iedereen in ons werk tenietgedaan

Maar de nummer twee van het EMA benadrukt dat ze niet overhaast te werk gaan. "We moeten er vooral voor zorgen dat de vaccins veilig, werkzaam en kwalitatief zijn", onderlijnt de landgenoot. "De snelheid mag de degelijkheid niet bedreigen, anders wordt het vertrouwen van iedereen in ons werk tenietgedaan. We willen geen voedingsbodem bieden aan de anti-vaccinatiebeweging."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Wathion benadrukt ook dat het wetenschappelijk comité van het EMA volledig onafhankelijk werkt. Dat er voor sommige vaccins die ze bestuderen al contracten worden onderhandeld, heeft volgens hem geen invloed op hun werk. "Het is perfect mogelijk dat we een negatief advies geven aan een vaccin waar al een aankoop voor geregeld is", zegt hij. "We kunnen ook een positieve evaluatie doen voor een vaccin waar nog geen contract voor is afgesloten."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Mensen mogen volgens de nummer twee van het EMA gerust zijn. De vaccins die een positief advies krijgen, zullen veilig zijn. "Een nulrisico bestaat nooit, maar op het moment dat we een positief advies geven, hebben we grondig gekeken naar de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid", legt hij uit. "Natuurlijk gaan we een aantal zaken nog niet weten: hoelang blijf je beschermd? Is dat enkele maanden of jaren?" Dat is voer voor bijkomende studies.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bovendien krijgen de vaccins voorlopig een tijdelijke vergunning van één jaar waarbij duidelijke voorwaarden kunnen worden opgelegd. "Op die manier houden we een stok achter de deur." Tegen zeer zeldzame nevenwerkingen bijvoorbeeld. Bijwerkingen die vaak voorkomen, zijn meestal al grondig in kaart gebracht, "maar er kunnen bepaalde nevenwerkingen zijn die zo zeldzaam zijn dat ze niet voorkomen bij de 40.000 proefpersonen in de klinische studie, maar die wel optreden als een vaccin bij miljoenen of miljarden mensen moet worden ingeënt".

Wat doet het EMA?

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA gaat de werkzaamheid en veiligheid na van geneesmiddelen en vaccins voor ze op de markt kunnen komen. Het agentschap geeft een positief of negatief advies aan de Europese Commissie om het product toe te laten.

Momenteel zijn ze de tussentijdse resultaten voor drie veelbelovende vaccins aan het bekijken: dat van Moderna, dat van Pfizer-BioNTech en dat van AstraZeneca-Oxford. Ze maken een grondige wetenschappelijke evaluatie van de gegevens die de farmabedrijven hen bezorgen.

Zo is er een comité vol experts dat zich over de wetenschappelijke basis van de vaccins buigt. Tegelijk maken ook twee leden van het comité afzonderlijk van elkaar een grondige evaluatie van alle gegevens. Pas als de baten-risico-analyse op het einde van de hele rit positief is, wordt een positief advies gegeven.

Meest gelezen