Radio 2

Kopie van kunstwerk voor gemeentehuis Herent te koop op Chinese website, kunstenaar wist van niets

Een kopie van het kunstwerk dat staat voor het nieuwe gemeentehuis van Herent is te koop op een Chinese website. Kunstenaar Wouter Mulier werd door iemand op de hoogte gebracht. Hij wist van niets. Mulier is duidelijk: "Zomaar een kopie van een kunstwerk te koop aanbieden dat kan absoluut niet. Er bestaat nog zoiets als auteursrechten."

Kunstenaar Wouter Mulier uit Leuven viel uit de lucht, toen hij vernam dat een kopie van zijn kunstwerk te koop wordt aangeboden op een Chinese website. "Ik kreeg een telefoontje van iemand die ik niet ken. Die had het nieuws van een vriend vernomen. Ik wist van niets. Ik zit niet op Chinese websites. Het is een kopie van mijn werk.  Volgens de Chinese website staat het oorspronkelijke werk niet in Herent, maar in Fujian in China. De foto die ze gebruiken heb ik gemaakt en komt van mijn website."

Zo absurd, dat het grappig wordt

De kopie die je via de Chinese website kan kopen is kleiner dan het oorspronkelijke werk. De vraagprijs is zo'n 10.000 euro. Kunstenaar Wouter Mulier vindt het spijtig dat zoiets gebeurt. Hij onderstreept dat zo'n verkoop  niet kan. "Dat mag absoluut niet. Er zijn de auteursrechten. Ik vind het triestig dat zoiets gebeurt zonder iets te vragen en op zo'n grove manier. Het is zo absurd, dat je er bijna om moet lachen." 

Goede Chinese smaak

Het is de eerste keer dat Wouter Mulier zoiets meemaakt. Positief is wel dat de Chinezen zijn werk uitkozen. "Ik ben blij verrast over de goede smaak van de Chinezen. Het is wel gek dat ze aan de andere kant van de wereld net mijn werk eruit pikten om te verkopen. Het heeft toch een wrange nasmaak." Mulier vernam dat zulke wanpraktijken via een organisatie binnen de Europese commissie kunnen worden aangepakt. 

Fusion

Het oorspronkelijke kunstwerk voor het gemeentehuis van Herent is niet te koop. Het is eigendom van de gemeente. Het kunstwerk heet 'Fusion'. "Herent wilde", legt Mulier uit, "dat ik iets maakte rond de samenwerking tussen de verschillende diensten die in het gemeentehuis zijn ondergebracht, zoals de bibliotheek, de politie en de gemeente zelf. Het werk heet 'Fusion' en toont dat we samen sterker zijn. Het zijn verschillende bogen, die in een spiraalvorm zijn gevat. Het gaat echt over samenwerking."

Meest gelezen