Kruisem voorziet 40 CO2-meters voor alle scholen op grondgebied

De gemeente Kruisem koopt 40 CO2-meters aan voor de 10 verschillende scholen op het grondgebied. De toestellen worden verdeeld over zowel gemeentescholen als alle andere scholen. “We willen ervoor zorgen dat alle klassen goed geventileerd worden”, klinkt het. 

De CO2-meters moeten de 10 scholen in Kruisem helpen in de strijd tegen het coronavirus. De vrees bestaat dat aerosolen, minuscule luchtdeeltjes, het coronavirus in slecht verluchte lokalen zouden kunnen verspreiden. Het is dan belangrijk om tijdig een raam open te zetten. Zo’n CO2-meter geeft aan wanneer er verluchting nodig is.  

Kleurencodes

“De CO2-meters die wij hebben aangekocht, werken met kleurencodes”, vertelt schepen Kathleen Hutsebaut. “Rood wil zeggen dat er een raam open moet, groen betekent dat de ruimte voldoende verlucht is. Door dit systeem kunnen ook leerlingen de leerkracht erop wijzen dat het tijd is om een raam open te zetten. Nu gebeurt het verluchten te vaak met “de natte vinger”, dankzij deze meters wordt het wetenschap.”

Alle scholen

“We hebben voldoende meters aangekocht zodat elke school er een paar kan plaatsen”, zegt Hutsebaut nog. “De grote scholen krijgen 5 meters, kleine scholen bijvoorbeeld 3 of 4. We maken geen onderscheid tussen gemeentescholen en andere scholen. We willen er zijn voor alle kinderen in onze gemeente. De kinderen die school lopen in Kruisem zijn allemaal kinderen van ons grondgebied en we willen ze gelijk behandelen.”

Meest gelezen