Liveblog - Epidemioloog Van Damme: "Versoepelingen? We willen de cijfers nu vooral veel verder naar beneden krijgen" 

Het vaccin van de universiteit van Oxford en farmabedrijf AstraZeneca blijkt voor ruim 70 procent effectief te zijn. En de coronacijfers in ons land blijven netjes dalen, maar de druk op de ziekenhuizen blijft hoog: er liggen nu nog iets meer dan 5.000 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme is het nog geen tijd om aan versoepelingen te denken. Volg hier al het coronanieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Versoepelingen? Cijfers moeten veel verder naar beneden"

"Het gaat de goeie richting uit, maar trager dan we hadden gehoopt." Dat zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Het Journaal" over de dalende coronacijfers.

Volgens Van Damme laten de lockdown-maatregelen intussen hun effect zien. "Wat misschien nog meer effect had kunnen hebben is het telewerken", zegt hij. "Ik denk dat de bedrijven eens goed moeten nadenken over wat nog kan opgelost worden via telewerken, om mensen zoveel mogelijk thuis te houden."

Over de heropening van de scholen na twee weken herfstvakantie zegt Van Damme dat het nog te vroeg is om daar effect van te zien op de cijfers. "Maar voorlopig loopt het bijzonder goed. Ik denk dat dat een goeie beslissing is geweest." 

Vrijdag is er opnieuw een Overlegcomité. Mogen we al beginnen denken aan versoepelingen? "Niet onmiddellijk", antwoordt Van Damme. "Ik denk dat we verder duidelijk het signaal moeten geven dat dit de goeie weg is, want we willen die cijfers nu vooral veel verder naar beneden krijgen."

Bekijk het gesprek met Pierre Van Damme in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Coronavaccin van universiteit van Oxford is voor 70 procent effectief

Het coronavaccin van de universiteit van Oxford en farmabedrijf AstraZeneca blijkt bij 7 op de 10 testpersonen te werken. Dat blijkt uit een grootschalige test bij ruim 23.000 vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. 

De testpersonen werden in verschillende groepen verdeeld: sommigen kregen het echte vaccin, anderen (die de controlegroep vormden) kregen een ander vaccin of een placebo. Eén groep van ruim 2.700 testpersonen kreeg een halve dosis van het middel, AZD1222, en minstens een maand later volgde een volledige dosis. In die groep bleek het vaccin voor 90 procent doeltreffend. In een tweede groep van zo'n 8.900 mensen werden twee volledige dosissen gegeven, met zeker een maand tussen. Op die manier werd er een doeltreffendheid van 62 procent bereikt. Gecombineerd geeft dat een efficiëntie van 70 procent.

Eerst een halve dosis geven, levert betere resultaten op

Andrew Pollard, het hoofd van de Oxford Vaccine Group die het onderzoek uitvoert, spreekt op de BBC-radio van intrigerende resultaten. "Eerst een halve dosis geven, levert betere resultaten op. Dat zou betekenen dat we dan meer dosissen zouden hebben om te verdelen, als die manier van vaccineren wordt goedgekeurd." Volgens hem moeten de regulatoren die de data nu onder de loep moeten nemen, beslissen welke dosis de beste is. 

"De data suggereren ook dat die manier van vaccineren (met eerst een halve dosis, red.) ook asymptomatische infecties reduceert. Als dat klopt, betekent dat dat we misschien het virus aan banden leggen en de overdracht stopzetten."

Eerder was al gebleken dat de vaccins van Pfizer en Moderna 95 procent bescherming bieden tegen het coronavirus. Het Oxford-vaccin zou wel goedkoper zijn en makkelijker te bewaren en vervoeren ("bij koelkasttemperaturen", aldus Pollard).

Europa heeft 300 miljoen dosissen van dit vaccin gereserveerd. Ons land krijgt daarvan normaal gezien 8 miljoen dosissen. AstraZeneca zegt zelf al tegen eind jaar 200 miljoen dosissen te kunnen produceren, tegen de lente zouden dat er al 700 miljoen kunnen zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meer weten? Vorige week nog lieten we enkele experten aan het woord over de drie vaccins die in de laatste rechte lijn zitten. Herlees dat artikel hier:

BEKIJK: Duitsland is al volop bezig met oprichten van vaccinatiecentra

Duitsland wil nog dit jaar beginnen met vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft de Duitse minister van volksgezondheid Spahn gezegd. En als het toch niet mocht lukken, dan zeker begin volgend jaar. Om dat te kunnen doen, komen er overal in Duitsland honderden vaccinatiecentra. Die worden al volop in gereedheid gebracht.

Videospeler inladen...

Italië overschrijdt de grens van 50.000 overlijdens

Italië heeft vandaag de trieste grens overschreden van 50.000 overlijdens door COVID-19. Het land telde de voorbije 24 uur 630 nieuwe overlijdens, wat het totaal op 50.453 brengt. Sinds 1 september zijn er 15.000 coronadoden geteld. In totaal telt het land ruim 1,4 miljoen geregistreerde besmettingen.

Nog niet het moment voor versoepelingen, zeggen experts

Experts Erika Vlieghe en Pierre Van Damme waarschuwen om de lockdown-maatregelen niet te vroeg te versoepelen. Nu de cijfers dalen, komt die vraag opnieuw naar boven, zeker met het oog op het Overlegcomité van vrijdag. "De situatie lijkt me veel te delicaat", zegt Vlieghe in "De afspraak". Van Damme wil de cijfers nog veel verder zien dalen.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Minister Clarinval (MR) wil dat heropening winkels en horeca ernstig wordt overwogen

Minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) wil dat het Overlegcomité zich vrijdag buigt over een heropening van de winkels en de horeca. Indien dat niet kan op korte termijn, zal hij een aantal versoepelingen van de huidige maatregelen voorstellen. Dat heeft de MR-minister vandaag verklaard in de Kamer, bij de bespreking van zijn beleidsnota.

Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw bijeen om zich te buigen over de huidige maatregelen. In de loop van deze week wordt die vergadering al voorbereid. Minister Clarinval zal er voor pleiten een heropening van de handelszaken en de horeca ernstig in overweging te nemen.

"Indien een gewone heropening op korte termijn niet kan, dan zal ik versoepelingen van de huidige maatregelen voorstellen", aldus de minister. Hij denkt bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de clic&collect voor hersteldiensten of aan de mogelijkheid om klanten op afspraak te ontvangen.

Lockdown in Engeland maakt plaats voor meer specifieke maatregelen per streek

Volgende week woensdag, op 2 december, komt er een einde aan de lockdown in Engeland. Maar dat betekent niet dat de Engelsen dan zullen kunnen doen en laten wat ze willen. In de plaats van een lockdown voor iedereen komen er aparte maatregelen voor de verschillende streken en steden. Welke, dat beslist de Britse regering in de komende dagen. 

Bekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Aantal nieuwe coronagevallen in Nederland licht gedaald

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is heel licht gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5.214 meldingen van positieve tests binnen. De dag ervoor waren dat er 5.396.

In de afgelopen zeven dagen zijn 37.275 besmettingen vastgesteld. Dat is vergelijkbaar met de week ervoor, toen in zeven dagen tijd iets meer dan 38.000 positieve tests werden gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de voorbije 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms wat later doorgegeven. Zondag werden er 21 coronadoden gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bijna 490.000 keer vastgesteld in Nederland. Maar het werkelijke aantal ligt een stuk hoger omdat niet iedereen getest wordt. Van bijna 9.000 mensen is zeker dat ze door COVID-19 zijn overleden.

4 burgemeesters én korpschef Vlaamse Ardennen in afzondering na hoogrisicocontact op vergadering

4 burgemeesters én de korpschef van politiezone Vlaamse Ardennen zitten in afzondering na indirect contact met een medewerker die besmet was met corona. Dat gebeurde op een overleg waar de burgemeesters van Oudenaarde, Kluisbergen, Wortegem-Petegem en Kruisem samen waren.

Lees meer in dit artikel:

Reisorganisator JOSK annuleert skireizen tot 22 januari

De Vlaamse reisorganisator JOSK reizen annuleert al zijn skireizen naar Oostenrijk en Italië tot 22 januari. Dat heeft gevolgen voor 1.800 reizigers. De reisorganisator vindt het door de coronasituatie in ons land en Italië en Oostenrijk,  onverantwoord om nu groepsreizen te organiseren. 

“We geven hiermee gevolg aan de oproep van premier Alexander De Croo”, zegt Dick van Dyck van JOSK reizen. “Als Buitenlandse Zaken code rood geeft en de Belgen afraadt om naar Oostenrijk of Italië te reizen, lijkt het ons onverantwoord dat wij als professionele reisorganisator toch nog skireizen naar die landen zouden organiseren. We hopen op een herstart half januari. We offeren nu de kerstvakantie op om later toch nog een half skiseizoen te kunnen werken.”

Meest gelezen