Mede-initiatiefnemer Ice Bucket Challenge Patrick Quinn overleden aan ALS

De mede-initiatiefnemer van de razend populaire Ice Bucket Challenge Patrick Quinn is op 37-jarige leeftijd overleden. Quinn verloor de strijd tegen de zenuwspierziekte ALS. Samen met Pete Frates maakt hij in 2014 van de Ice Bucket Challenge een wereldwijde internethype en zamelt hij zo miljoenen euro's in voor onderzoek naar ALS.

Zeven jaar geleden, in maart 2013, krijgt de Amerikaan Patrick Quinn te horen dat hij lijdt aan amyotrofe aterale sclerose, ofwel ALS. Bij ALS sterven zenuwcellen langzaam af in het motorisch systeem van de hersenen, waardoor je spieren aftakelen. De ziekte is dodelijk en ongeneeslijk maar met medicatie kan ze deels afgeremd worden. 

Emmer met ijswater over je hoofd voor ALS

Na zijn diagnose wil Quinn zich inzetten om het bewustzijn rond te ziekte te vergroten en geld in te zamelen voor onderzoek. Een jaar later ziet hij de Ice Bucket Challenge op sociale media en springt hij meteen mee op de kar. 

Samen met zijn vriend en voormalig honkbalspeler Pete Frates, een van de bedenkers van de uitdaging die vorig jaar overleed aan ALS, maakt hij van de Ice Bucket Challenge een wereldwijde internethype. Het principe is simpel: je doneert honderd dollar euro voor onderzoek naar ALS of je kiepert een emmer ijswater over je hoofd en stort maar tien dollar. Het idee slaat aan. Van internationale beroemdheden Bill Gates, Ben Stiller en Justin Timberlake tot bekende Vlamingen als Vincent Kompany, Urbanus en Jo Vandeurzen: iedereen doet mee.

Bekijk hieronder de afsluiter van Het Journaal Laat op 16 augustus 2014 over de Ice Bucket Challenge.

Volgens de ALS Association brengt Ice Bucket Challenge 115 miljoen dollar op voor hun eigen organisatie en nog eens 220 miljoen dollar voor ander onderzoek naar ALS. De actie heeft volgens hen dan ook voor een enorme versnelling in de strijd tegen ALS gezorgd. De ziekte kreeg dankzij de Ice Bucket Challenge bovendien ook heel wat  extra naambekendheid.

Bekijk hieronder de Terzake reportage uit 2014 over de Ice Bucket Challenge en een gesprek met professor Neurologie Filip Van Damme over de zenuw-spierziekte ALS.

Ook na de Ice Bucket Challenge bleef Patrick Quinn zich inzetten in de strijd tegen ALS. De ALS Foundation deelt nu via Twitter het nieuws van zijn overlijden. "We zullen hem missen, maar hij zal ons ook blijven inspireren tot we een wereld hebben zonder ALS."

Meest gelezen