Radio 2

Meeuwenteam van Oostende wil vogels niet wegjagen: "Laat meeuwen broeden op plaatsen waar ze niet voor overlast zorgen"

In Oostende heeft het meeuwenteam al meer dan 300 oproepen gekregen van inwoners die klagen over lawaai, uitwerpselen en agressief gedrag van meeuwen die broeden. Het team werkt vooral preventief. "We geven tips om te voorkomen dat de meeuwen in het volgend broedseizoen terugkeren."

De 2 leden van het meeuwenteam van Oostende hoeven niet met hun vingers te zitten draaien. Ze krijgen heel wat oproepen van inwoners die klagen over overlast van de broedende vogels. 

Claude Velter van het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende: "Soms wordt het nest weggenomen of worden de eieren vervangen door plastic exemplaren. Maar altijd krijgen de Oostendenaars ook tips om te voorkomen dat de meeuwen in het volgend broedseizoen terugkeren.  Meeuwen moeten niet weg. We proberen ervoor te zorgen dat ze op plaatsen broeden waar ze geen overlast veroorzaken."

Nieuwe visie

Dit is een nieuwe visie op de meeuwenproblematiek aan de kust. "Vroeger was de aanpak meer gericht op het verjagen van de vogels. Met het meeuwenteam kiest Oostende voor een andere methode: de vogels behouden, maar dan op plaatsen waar ze niemand storen. Dat is een visie die het Agentschap voor Natuur en Bos deelt. Daarom kunnen ook andere kustgemeenten steun krijgen om zo'n meeuwenteam op te starten."

Meest gelezen